ΕΛΛΑΔΑ

Εκπρόσωπος Π.Υ.: «Περίεργη» η φωτιά στα Δερβενοχώρια - Εξετάζουμε ενδεχόμενο εμπρησμού

Εκπρόσωπος Π.Υ.: «Περίεργη» η φωτιά στα Δερβενοχώρια - Εξετάζουμε ενδεχόμενο εμπρησμού

Υπό έλεγχο είναι από τις 22:00 η πυρκαγιά, που κατέκαιε σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες τα Δερβενοχώρια.

Στην θετική εξέλιξη, συνέβαλε καθοριστικά η δυνατή νεροποντή που είχε πέσει νωρίτερα. Ωστόσο, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στην περιοχή για την ολοσχερή κατάσβεσή της και τυχούσες αναζωπυρώσεις.

Χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους παραδόθηκαν στις φλόγες

Ο κ. Τσόγκας διευκρίνισε πάντως, ότι το πευκοδάσος που έχει καταστραφεί, έχει έκταση πολύ μικρότερη από αυτή που περικλείεται από την περίμετρο της πυρκαγιάς, αφού πολύ μεγάλα κομμάτια έμειναν άθικτα. Ειδικότερα, η έκταση είναι περίπου 11.000 στρέμματα και πιθανόν να έχουν καεί περίπου τα μισά. Η αποτίμηση της καταστροφής θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης, το οποίο θα διαρκέσει μέρες, καθώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν θα φύγουν αν δεν σβήσει και η παραμικρή σπίθα.

2553257

Ο εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε επίσης, ότι δεν κινδύνευσαν και δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, και δεν καταστράφηκαν περιουσίες πολιτών.

Περίεργη... η φωτιά - Εξετάζεται το σενάριο του εμπρησμού

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού ο εκπρόσωπος της Πυροσεβστικής Υπηρεσίας έκανε λόγο για περίεργη πυρκαγιά.

Τα στελέχη του Π.Σ. όμως προβληματίζονται, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 22.40 το βράδυ του Σαββάτου μέσα στο δάσος, νότια του χωριού Στεφάνη, χωρίς να υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί τυχαίο γεγονός ή «ατύχημα».

Για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στα Δερβενοχώρια, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά όλες τις εκδοχές, μεταξύ αυτών και τον εμπρησμό.

170 πυροσβέστες στη μάχη ενάντια στη φωτιά

Σήμερα, οι δυνάμεις που πήραν μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, διαμορφώθηκαν ως εξής: Από αέρος επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη Canadair, 4 τύπου PZL και 6 ελικόπτερα, ενώ από εδάφους επιχειρούσαν, 170 πυροσβέστες με 76 οχήματα και 180 άτομα πεζοπόρο.

2553258

Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν 100 στρατιώτες, 23 υδροφόρες ΟΤΑ, 10 ιδιωτικές υδροφόρες και 18 χωματουργικά μηχανήματα από τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδος.

Ο κ. Τσόγκας τόνισε ότι το προσωπικό των δυνάμεων πυρόσβεσης, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσει την πυρκαγιά και να μην επεκταθεί προς την Πάρνηθα, ενώ άνοιγαν συνεχώς δρόμους που δεν υπήρχαν για να πλησιάσουν τις εστίες, καθώς και αντιπυρικές ζώνες.'

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος επεσήμανε ότι και αύριο, λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόληψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3), μεταξύ άλλων στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

2ad1c53a c39f 4ca0 a74d a62a99583087

Παράλληλα, ο κ. Τσόγκας έκανε έκκληση προς τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν αντιληφθούν πυρκαγιά και να απομακρύνονται έγκαιρα αν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της, για την δική τους ασφάλεια.

Σχετικές ειδήσεις