ΕΛΛΑΔΑ

SOS από τους πυροσβέστες για τα «γερασμένα» καναντέρ

SOS από τους πυροσβέστες για τα «γερασμένα» καναντέρ

«Στη φετινή αντιπυρική περίοδο η κατάσταση όσον αφορά τον εναέριο "στόλο" είναι η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων!»

ΣΕ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ - ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

«Μετά και την αναγκαστική προσγείωση του καναντέρ CL 215 το οποίο συμμετείχε στη μεγάλη φωτιά στα Δερβενοχώρια πριν από λίγες ημέρες, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, μόλις 12 είναι τα ετοιμοπόλεμα καναντέρ, όταν πριν από λίγα χρόνια ήταν 18 με 19, ενώ νοικιάζαμε και περισσότερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Πλέον η χώρα μας έχει τον χειρότερο εναέριο "στόλο" στη νότια Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει τεράστιες δυσκολίες στην κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών.

Εάν φέτος ξεσπάσουν ταυτόχρονα δύο μεγάλες δασικές φωτιές σε μακρινή απόσταση η μία από την άλλη, θα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν άμεσα και με επιτυχία, αφού δεν θα φθάνουν τα καναντέρ για να κάνουν ρίψεις νερού κι έτσι όλο το βάρος της κατάσβεσης θα πέσει στους πυροσβέστες!»

Οι διαπιστώσεις αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος στο Newsbomb.gr δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος με τα αεροπλάνα που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, αφού κάθε χρόνο είναι λιγότερα, αλλά και πιο «γερασμένα». Είναι χαρακτηριστικό ότι στον «στόλο» των καναντέρ έχουν απομείνει μόλις 12 ετοιμοπόλεμα αεροπλάνα, εκ των οποίων 8 είναι τα CL 215 τα οποία κατασκευάστηκαν το 1970, ενώ τα υπόλοιπα 4 CL 415 είναι θεωρητικά καινούργια, αφού είναι 20 ετών!

Όπως λένε οι πυροσβέστες σε καθημερινή βάση κατά μέσο όρο, μόλις τα 12 καναντέρ είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης και αυτά με προβλήματα αφού τα CL 215 δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού όταν πνέουν άνεμοι έντασης ίσης ή μεγαλύτερης των 7 μποφόρ, ενώ δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία του αεροδρομίου ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου κι έτσι η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με την πυροσβεστική προχωρεί σε διαδικασία μετεγκατάστασης ή εναέριας επιτήρησης.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, φέτος έχουν νοικιαστεί 10 πυροσβεστικά ελικόπτερα όσα δηλαδή και πέρυσι, 7 Καμόφ και 3 βαρέος τύπου «Έρικσον». Τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα (δύο σούπερ πούμα και τρία ελικόπτερα επιτήρησης «μπι κέϊ») του πυροσβεστικού σώματος και στην φετινή αντιπυρική περίοδο θα είναι «ετοιμοπόλεμα». Τα δύο σούπερ πούμα μάλιστα εκτός από μεταφορά προσωπικού σε μεγάλες πυρκαγιές, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για κατάσβεση εάν τοποθετηθεί ειδικός κάδος, κάτι άλλωστε που έχει γίνει στο παρελθόν.

Την ανάγκη ανανέωσης των καναντέρ παραδέχτηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος σε δηλώσεις του έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών με δανεισμό, χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), αλλά και με ενοικίαση σε συνεργασία με άλλες χώρες, αφού η αντικατάσταση του «στόλου» με αγορά νέων αεροσκαφών δεν είναι εφικτή, λόγω οικονομικής κρίσης...

Σχετικές ειδήσεις