ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί - Ερντογάν: Ο Τσίπρας μου είπε ότι θα τους εκδώσει

Στον εισαγγελέα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί - Ερντογάν: Ο Τσίπρας μου είπε ότι θα τους εκδώσει

Στο δικαστήριο Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν,στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οι οκτώ συλληφθέντες Τούρκοι στρατιωτικοί, που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Στη συνέχεια οι «8» θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή Ασύλου για να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος που υπέβαλαν για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Οι οκτώ κρατούμενοι, στους οποίους η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο στον πιλότο του ελικοπτέρου, επρόκειτο να οδηγηθούν αρχικά στην Υπηρεσία Ασύλου, μετά την υποβολή ηλεκτρονικά, το βράδυ του Σαββάτου (16/07/2016), της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί εάν οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης ή στο κέντρο κράτησης με μετακίνηση της επιτροπής.

Η διαφοροποίηση του αρχικού προγραμματισμού οφείλεται ενδεχομένως σε διαδικαστικούς ή πρακτικούς λόγους, καθώς αποφασίστηκε να προηγηθεί το αυτόφωρο δικαστήριο στο οποίο, όπως είχαν προαναγγείλει οι συνήγοροι των κρατουμένων, ζήτησαν και έλαβαν τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», της πρωτεύουσας του Έβρου, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ερντογάν: Ο Τσίπρας μου είπε ότι μέσα σε 15 ημέρες θα εκδώσει τους πραξικοπηματίες

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του, έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και αποκάλυψε ότι μέσα σε 15 ημέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς. Τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία θα στείλει επιστολή στις ΗΠΑ και θα ζητήσει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ του Σαββάτου (16/07/2016).

54345345

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ερντογάν εξέφρασε στον κ. Τσίπρα τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου, κατά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.

Σχετικές ειδήσεις