Προσφυγικό: Καμία άφιξη την Παρασκευή στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Προσφυγικό: Καμία άφιξη την Παρασκευή στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Για πρώτη φορά χθες Παρασκευή (29/07) μετά από δύο εβδομάδες, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία, υπήρξε ημέρα που δεν σημειώθηκε άφιξη πρόσφυγα ή μετανάστη στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Η απόπειρα πραξικοπήματος είχε σαν αποτέλεσμα τη διάλυση της τουρκικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια το πέρασμα στα νησιά περίπου 1.000 συνολικά ατόμων έως σήμερα.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανάκληση των Τούρκων αξιωματούχων που βρίσκονταν στα νησιά σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου, δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αφού και στα τρία hot - spots δεν υπάρχουν πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν.

Άρα, σύμφωνα με στέλεχος των Αστυνομικών αρχών, η συμφωνία είναι ανενεργή. Εν τω μεταξύ, όσες επιστροφές γίνονται σε χώρες προέλευσης, γίνονται μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Χθες Παρασκευή στη Μυτιλήνη, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένα 3.567 άτομα. Στη Χίο 2.555 και στη Σάμο 1.027.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7.129 πρόσφυγες ή μετανάστες. Στο σύνολό τους διαμένουν στα hot spots, όπου ο αριθμός των όσων διαμένουν εκεί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη δυναμικότητα τους, στους δημοτικούς καταυλισμούς του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη και στη Σούδα της Χίου, σε δομές μη κυβερνητικών οργανώσεων, στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου της Χίου αλλά και σε εγκαταλειμμένα σπίτια και αγροικίες αλλά και σε δημόσιους χώρους όπου και πολλοί διανυκτερεύουν.

Στην τελευταία κατηγορία, προσθέτει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανήκουν ασυνόδευτοι ανήλικοι και ενήλικοι μετανάστες κυρίως από την Αφρική ή το Πακιστάν, που ταξιδεύουν μόνοι τους και οι οποίοι μετά από εγκλωβισμό μηνών στα νησιά, χωρίς στην πραγματικότητα προοπτική αναχώρησής τους έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη παραβατικότητα. Είτε εμπλεκόμενοι σε κυκλώματα διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων είτε επιδιδόμενοι σε κλοπές, διαρρήξεις ακόμα και σε ληστείες.