Γιορτή Εφτάζυμου στην Κασταμονίτσα

Γιορτή Εφτάζυμου στην Κασταμονίτσα

«Γιορτή του Εφτάζυμου» θα πραγματοποιηθεί απόψε στην Κασταμονίτσα Ηρακλείου και οργανώνεται από τον Μορφωτικό- Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής εφτάζυμου σε ταινία μικρού μήκους, να συμμετέχουν οι ίδιοι στο ζύμωμα και στο πλάσιμο του ψωμιού καθώς και να γευτούν και να προμηθευτούν το παραδοσιακό εφτάζυμο.
Πρόκειται για μια γιορτή- θεσμό, αφιερωμένη στην παράδοση και στις γεύσεις του παρελθόντος, στην προσπάθεια να διατηρηθούν απαράλλακτες οι συνήθειες και οι συνταγές των χρόνων εκείνων.
Γεύσεις και εικόνες παράδοσης θα πλαισιώνουν το απόγευμα τους δρόμους του χωριού. Γυναίκες θα ετοιμάζουν παραδοσιακά εδέσματα στα γραφικά στενά και ενθύμια της λαϊκής παράδοσης θα κοσμούν τους δρόμους της Κασταμονίτσας.
Οι οργανωτές της γιορτής του Εφτάζυμου τονίζουν «ότι η επιτυχία της εκδήλωσης στηρίζεται στην ομόθυμη, συγκινητική και εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων του χωριού που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως η περηφάνια, η αίσθηση φιλοξενίας και η αγάπη στην παράδοσή μας είναι ακόμη βαθιά ριζωμένες στον τρόπο ζωής και επικοινωνίας, ειδικά στους ανθρώπους της κρητικής υπαίθρου».
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με κρητικό γλέντι που θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη.