ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε και πάλι την Αμυγδαλέζα - Επιθεώρηση Τόσκα στις εγκαταστάσεις (photos&video)

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε και πάλι την Αμυγδαλέζα - Επιθεώρηση Τόσκα στις εγκαταστάσεις (photos&video)

Παραδόθηκε την Τετάρτη (21/09) στις αστυνομικές εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, ο νέος χώρος για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών προσφυγών και μεταναστών, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους.

Της Νικόλ Παπάζογλου

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο επισκέφτηκαν λίγο μετά τις 11.00 το πρωί το χώρο, για να τον επιθεωρήσουν.

H Αμυγδαλέζα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους φιλοξενούμενους.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους πρόκειται ουσιαστικά για ένα τμήμα του κέντρου που λειτουργούσε εκεί στο παρελθόν, το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα, με παιδικές χαρές και άλλες υποδομές υγείας, ώστε να φιλοξενεί κάθε φορά περίπου 300 άτομα.

Ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργεί ως κλειστή δομή και κέντρο κράτησης, καθώς έτσι προβλέπεται από τους κανονισμούς για την συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά η παραμονή των προσφύγων- μεταναστών δεν θα ξεπερνά τις 10 μέρες περίπου.

Συγκεκριμένα, όσοι από τους πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, μέσω των διεθνών οργανισμών μετανάστευσης, θα πρέπει να κάνουν άρση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στα νησιά (γι' αυτό και περνούν σε κατάσταση κράτησης) και στην συνέχεια θα μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα, όπου θα φιλοξενούνται μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήρια τους από τις πρεσβείες.

Ακολούθως θα αναχωρούν αεροπορικώς συνοδευόμενοι για τις χώρες καταγωγής τους.

Στον χώρο φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα υπάρχει ιατρείο, οδοντιατρείο, «αποθήκη» τροφίμων και ρούχων, τα οποία προσέφεραν αστυνομικοί τις σχολής αλλά και όσοι ενδιαφέρονταν να προσφέρουν με κάποιον τρόπο.

Σχετικές ειδήσεις