ΕΛΛΑΔΑ

Ποια είναι η 85χρονη συνταξιούχος που ψέκασαν με χημικά τα ΜΑΤ

Ποια είναι η 85χρονη συνταξιούχος που ψέκασαν με χημικά τα ΜΑΤ

Πολιτικό «σάλο» και κοινωνική έκρηξη προκάλεσαν οι σημερινές εικόνες με τα ΜΑΤ να ψεκάζουν συνταξιούχους διαδηλωτές έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, η οποίοι διαμαρτύρονταν για τις περικοπές στις συντάξεις τους.

Ανάμεσα σε αυτές τις φωτογραφίες ξεχωρίζει και αυτή μιας γυναίκας που καλύπτει το πρόσωπό της με μια εφημερίδα προκειμένου να προστατευθεί.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», πρόκειται για τη συνταξιούχο Κατίνα Μανιτάρα, 85 ετών σήμερα, η οποία αφού επέζησε τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη συνέχεια είχε ενεργό ρόλο στις μεταπολεμικές εξελίξεις.

Η φωτογραφία της οποίας με την εφημερίδα στο πρόσωπο για να προστατευθεί από τα χημικά, κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Η κ. Μανιτάρα, από τα 10 της χρόνια έδειξε να αγνοεί τον κίδνυνο, μεταφέροντας κρυφά μηνύματα κάτω από τη μύτη των Ιταλών καραμπινιέρων.

85xronh 2 copy

Στα 11 της υπήρξε «Αετόπουλο» στη Φωκίδα και στα 14 μάρτυρας στο βασανισμό του πατέρα της από τους παρακρατικούς, ενώ στα 15 της βίωσε για πρώτη φορά και η ίδια τη φρίκη των βασανιστηρίων.

Στην ίδια ηλικία, τον Μάη του 1947, εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και ένα χρόνο αργότερα, στις 28 Φλεβάρη 1948, πήρε μέρος σαν γεμιστής στο οπλοπολυβόλο της ομάδας της στην μάχη του Μακρύβαλτου, στην Ανω Χώρα Ναυπακτίας.

Στην μάχη αυτή, ένα θραύσμα από ρουκέτα αεροπλάνου την χτυπά στο κεφάλι και από τότε ζει με αυτό σφηνωμένο στο κεφάλι.

Στα μέσα του Σεπτέμβρη 1948 επιλέχτηκε να παρακολουθήσει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Στα 17 της χρόνια βγάζει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ (30 Μάρτη 1949) και αποκτά τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Ακόμη και σήμερα στα 85 της, απέδειξε ότι παραμένει μάχιμη και στην πρώτη γραμμή...

Σχετικές ειδήσεις