ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου το 1974

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου το 1974

Ειδήσεις για Πολυτεχνείο 1973: Δείτε φωτογραφίες – ντοκουμέντο από την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1974, έτσι όπως τα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1974, ένα χρόνο από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης, στο κέντρο της Αθήνας.

polutexneio4

Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο

Η πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, αφού πρώτα παρέμεινε στην Σταδίου για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια όλοι μαζί συγκρότησαν πορεία η οποία κατευθύνεται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού πρώτα περάσει από την πλατεία Συντάγματος και την ελληνική Βουλή.

Η πορεία ξεκίνησε από την Σταδίου λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και κατευθύνονται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η κεφαλή της πορείας έχει φτάσει έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας είναι παρατεταγμένες οι κλούβες της Αστυνομίας ενώ οι διαδηλωτές κρατούν πανό και φωνάζουν αντιαμερικανικά συνθήματα.

presveia politexneio astinomia 1

Λόγω της πορείας πολλοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας είναι κλειστοί. Κλειστοί είναι αυτή τη στιγμή η Αλεξάνδρας, η Πατησίων, η Σταδίου, η Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών, αλλά και οι σταθμοί του Μετρό (Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής).

politexneio poreia 1 1

Οι διαδηλωτές τραγουδούν «Πότε θα κάμει ξαστεριά»

Δήλωση Κουτσούμπα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι πραγματικοί παραχαράκτες, δηλαδή, της ιστορίας και των αγώνων του Πολυτεχνείου και βεβαίως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε στην πορεία του Πολυτεχνείου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η καλύτερη τιμή είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία. Είναι η πάλη ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις όπως το ΔΝΤ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μέχρι να έλθει στην εξουσία πραγματικά ο ελληνικός λαός, οι λαοί όλου του κόσμου» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο στη Gallery του Newsbomb.gr

Το κέντρο της Αθήνας θυμίζει «φρούριο» για μία ακόμη φορά, καθώς η αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ο σχεδιασμός των μέτρων θα είναι περίποου όπως πέρυσι, με στόχο σε περίπτωση που ξεσπάσουν συμπλοκές να περιοριστούν γρήγορα. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά θα υπάρξει ειδικό σχέδιο για τη Βουλή γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, την Ασφάλεια, τα ΜΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΙΑΣ και Τροχαία θα χρησιμοποιηθούν για την περιφρούρηση των φετινών εκδηλώσεων της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ενημερώνει συνεχώς το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες συνθήκες.

Ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ»

Η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 16:30 το απόγευμα, όταν και έφτασε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν την σημαία και διαλύθηκαν.

Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων και το κτίριο του Πολυτεχνείου, φτάνοντας όμως στην οδό Χαλκοκονδύλη, αποφάσισαν να ξεδιπλώσουν εκεί τη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη αυτός μας οδηγεί» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή» κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Ακαδημίας προς τη πρεσβεία των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Πετροπόλεμος στο κέντρο της Αθήνας

«Βροχή» από πέτρες και άλλα αντικείμενα δέχθηκε λίγο πριν τις 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης (17/11/2016) από ομάδα ατόμων συμβατικό όχημα της Ασφάλειας, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο επί της οδού Μπουμπουλίνας στο κέντρο της Αθήνας, κι ενώ κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την επέτειο των 43 χρόνων από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Επεισόδια και ξύλο στη Θεσσαλονίκη

Ένταση και μικρής έκτασης και επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης (17/11) στην πολυτεχνική σχολή της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Πάτρα: Σοβαρά επεισόδια στο Πανεπιστήμιο

Επεισόδια ξέσπασαν το πρωί της Πέμπτης (17/11/2016) στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην οδό Κορίνθου, όταν αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης ΡΑΠ - Ανθρώπινη Πόλη, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, πήγε να καταθέσει στεφάνι, για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Δείτε τις φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις και τις τελευταίες εξελίξεις για το Πολυτεχνείο

Σχετικές ειδήσεις