ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτη καταγγελία για τα επεισόδια στη Χίο - Πρόσφυγας τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι

Απίστευτη καταγγελία για τα επεισόδια στη Χίο - Πρόσφυγας τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι

Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης Χίος», Παντελής Φίκαρης για τα επεισόδια που σημειώνονται στο νησί τα τελευταία 24ωρα μέσα από το ραδιόφωνο του Βήμα FM.

Ο δημοσιογράφος από τη Χίο στην καταγγελία του έκανε λόγο για παρεμβάσεις του Γιάννη Μουζάλα και του Νίκου Τόσκα ώστε να μην προβάλλονται τα έκτροπα που γίνονται στο hot spot.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίκαρης: «οι Γιάννης Μουζάλας και Νίκος Τόσκας μας κάλεσαν σε συνέντευξη Τύπου, εκτάκτως, στην Αθήνα, μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, για να μας πουν ότι έχουμε κι εμείς ευθύνη για το τι ακριβώς βγαίνει προς τα έξω, με την έννοια ότι οι δημοσιογράφοι καλά θα κάνουν να κρατούν χαμηλούς τόνους. Και να μη μεταδίδουμε εικόνες». «Ή μας βοηθάτε να φτιάξουμε νέο hot spot ή αλλιώς η κατάσταση παραμένει ως έχει» και συμπλήρωσε: «Θεωρούν ότι πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης».

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο νησί, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτονται το Σαββατοκύριακο τη Χίο.

Αύριο (19/11/2016), στη Χίο θα βρίσκεται ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μπαλάφα δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Από το μεσημέρι της Κυριακής, στη Χίο θα βρίσκεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σήμερα τοποθετήθηκε τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συναντηθεί με το δήμαρχο Χίου, Μανόλη Βουρνού, τον αντιπεριφερειάρχη, Σταμάτη Κάρμαντζη και θα επισκεφθεί καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων στο νησί.

Ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ

«Δύσκολη και σύνθετη» χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί με ανακοίνωση της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως υποστηρίζει «σειρά γεγονότων πυροδοτούν την κατάσταση με μοναδικό στόχο να μην βρεθεί καμία λύση».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «χωρίς να αναφερθούμε συγκεκριμένα και ονομαστικά έχουμε πια καταλήξει ότι ακροδεξιοί μαζί με χρυσαυγίτες και δήθεν αλληλέγγυους, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικό σκεπτικό, καταλήγουν σε αγαστή συνεργασία, τορπιλίζουν την κατάσταση με μόνο στόχο να μην εξευρεθεί καμία λύση και να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν ή και να χειροτερεύσουν».

Στην ίδια ανακοίνωση ζητείται «να αδειάσει η Σούδα και να δημιουργηθεί νέος καταυλισμός. Υπάρχει η περίπτωση του ΧΑΔΑ όπου υπάρχουν οι εγγυήσεις και τα χρήματα. Επίσης, η δημιουργία κέντρου κράτησης παραβατικών είναι πια επιβεβλημένη επειδή η κατάσταση με την συμβολή-ανοχή-συνεργασία πολλών, είναι άκρως επικίνδυνη και αυτό πια πρέπει να σταματήσει».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Όσοι θέλουν να παίζουν στις πλάτες των Χιωτών και των προσφύγων να βγουν και να το πουν δημόσια. Τα ψέματα και οι προβοκάτσιες έχουν όρια και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζονται. Στην συλλογική προσπάθεια των λογικών ανθρώπων προσβλέπουμε και στην αποφασιστική παρέμβαση των αστυνομικών αρχών».

Στο νοσοκομείο ο αστυνομικός διευθυντής

Στο μεταξύ στο νοσοκομείο της Χίου εισήχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα, ο αστυνομικός διευθυντής Χίου, Παναγιώτης Καλέλης. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Καλέλης αντιμετώπισε πρόβλημα με την καρδιά του εξαιτίας της πίεσης των τελευταίων ημερών. Ο κ. Καλέλης νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου της Χίου, με την υγεία του, σύμφωνα με τους γιατρούς, να μη διατρέχει κίνδυνο.

Τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι από πέτρα

Συνέχεια στα επεισόδια των τελευταίων δυο ημερών δίνει ο σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι σήμερα (18/11/2016) το μεσημέρι στη Χίο. Όπως καταγγέλλεται, ο Σύρος τραυματίσθηκε από πέτρα που ρίχτηκε από τα τείχη του καταυλισμού της Σούδας που είναι υπερκείμενα του καταυλισμού.

Ο πρόσφυγας, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών από τους «Γιατρούς του κόσμου» μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Χίου.

Ας σημειωθεί ότι χθες από την ίδια πλευρά ρίχτηκαν στον καταυλισμό μολότοφ και κροτίδες, ενώ, όπως καταγγέλλεται, ομάδες εξοπλισμένων με σιδηρολοστούς ακροδεξιών επιχειρούν στην περιοχή.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τοποθέτηση του δημοσιογράφου

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε σχόλιό του αναφέρει πως με έκπληξη διαπίστωσε, ότι δημοσιογράφος που δεν συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα και τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γκ. Λεπρί , προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Χίου, «τοποθετήθηκε επί του θέματος, αποδίδοντας παραποιημένα τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής».

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Χίου κλήθηκαν με σκοπό τη δημοσιοποίηση των θέσεων των ως άνω συναρμόδιων υπουργείων σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο νησί, ως απόρροια των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

«Η συνάντηση αυτή δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση απόπειρα χειραγώγησης των τοπικών μέσων ενημέρωσης, αλλά μια προσπάθεια δημόσιας αποτύπωσης του προβλήματος και των προτεινόμενων εκ μέρους του υπουργείου λύσεων», επισημαίνει το υπουργείο και προσθέτει, «πάγια θέση του είναι η από κοινού προσπάθεια για κατευνασμό των τόνων και εξεύρεση συναινετικών λύσεων, ωστόσο η θέση αυτή ουδέποτε επιχειρήθηκε να επιβληθεί με αθέμιτους τρόπους».

Σχετικές ειδήσεις