ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Νύχτα κόλασης έζησε η Αθήνα - Ταραχές σε όλες τις μεγάλες πόλεις (pics+vid)

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Νύχτα κόλασης έζησε η Αθήνα - Ταραχές σε όλες τις μεγάλες πόλεις (pics+vid)

Επέτειος Γρηγορόπουλου - Εδώ όλες οι ειδήσεις: Τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη (6/12) στο κέντρο της Αθήνας, αμαύρωσαν για μία ακόμα χρονιά την επέτειο μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο - Σκηνικό πολέμου στα Εξάρχεια με πύρινα οδοφράγματα σε Στουρνάρη και Μπενάκη - Πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες κατά των ΜΑΤ που απάντησαν με χρήση χημικών - Κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα από ταράτσες πολυκατοικιών - Προσαγωγές και συλλήψεις από την Αστυνομία - Επεισόδια και μολότοφ σε αρκετές πόλεις της χώρας - Τρεις αστυνομικοί τραυματίες

Η Αθήνα θύμισε… «Βαγδάτη»

Μολότοφ, πυροτεχνήματα και καμένες περιουσίες... Για ακόμα μία χρονιά τα Εξάρχεια θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη την ημέρα της επετείου μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Αποπνικτική ήταν ατμόσφαιρα το βράδυ της Τρίτης (06/12) στην καρδιά της Αθήνας, μετά από τα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ αντεξουσιαστών και ανδρών της Αστυνομίας.

26 συλλήψεις, τέσσερα καμένα αυτοκίνητα και τρεις αστυνομικοί τραυματίες, ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε στο 401, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των χθεσινών επεισοδίων, τα οποία εκτονώθηκαν λίγο πριν μεσάνυχτα. Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησαν λίγη ώρα προού ολοκληρωθεί η πορεία στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την τακτική που ακολούθησε η Αστυνομία, την οποία καταγγέλλει για επιχειρησιακή ανεπάρκεια.

Ολόκληρη η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη για τα επεισόδια στα Εξάρχεια είναι η εξής:

«Παρακολουθώ με αγανάκτηση να μετατρέπονται τα Εξάρχεια για μια ακόμα φορά σε πεδίο μάχης. Είναι απαράδεκτο ο σχεδιασμός της Αστυνομίας να αγνοεί ότι στα Εξάρχεια ζουν κάτοικοι οι οποίοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλον πολίτη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της για τον εγκλωβισμό των κατοίκων των Εξαρχείων σε έναν ασφυκτικό κλοιό τυφλής βίας από τη μία, και επιχειρησιακής ανεπάρκειας από την άλλη».

Τραυματίες τρεις αστυνομικοί - Συλλήψεις και προσαγωγές

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων διακομίσθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αστυνομικός φέρει έγκαυμα στο χέρι.

Η Αστυνομία προχώρησε σε 26 συλλήψεις για τα σοβαρά επεισόδια, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της προσαγωγής που έγινε στην οδό Μπουμπουλίνας:

Ομάδες αντιεξουσιαστών πετούσαν συνεχώς, βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες «απαντούσαν» με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης την ίδια στιγμή που τα ελικόπτερα της Αστυνομίας πετούσαν συνεχώς πάνω από την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιεξουσιαστές είχαν ανέβει στις ταράτσες πολυκατοικιών και πετούσαν εκτός από μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, όπως φωτοβολίδες.

Δείτε χαρακτηριστικά το βίντεο που ακολουθεί:

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια έξω από ΑΠΘ μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το ΑΠΘ, όπου ομάδα αντεξουσιαστών κατευθύνθηκε στην οδό Εθνικής Αμύνης, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που ξεκίνησε από την Καμάρα.

3985609

Μπροστά από το κτήριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ τα μέλη της ομάδας των αντεξουσιαστών αποσπάστηκαν από την πορεία και άρχισαν να εκτοξεύουν φωτοβολίδες, βόμβες μλότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

3985627

Οι αστυνομικοί απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στα επεισόδια να υποχωρήσουν και να κατευθυνθούν στους χώρους του ΑΠΘ.

3985669

Νωρίτερα, μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και στη διάρκειά της σημειώθηκε μικροένταση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Αριστοτέλους και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ στην οδό Ιασωνίδου ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν μικροφθορές σε σταθμευμένο όχημα και έγραψαν συνθήματα με σπρέϊ.

Βόλος: Πεδίο μάχης από τους αντεξουσιαστές το κέντρο της πόλης

Σκηνικό πολέμου, έστησαν το βράδυ της Τρίτης, οι αντιεξουσιαστές και μετέτρεψαν το κέντρο του Βόλου σε πεδίο μάχης, στις συνεχείς συγκρούσεις τους με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Εκατοντάδες μολότοφ, που προφανώς ήταν κρυμμένες μέσα στο Πανεπιστήμιο και με συνεχή πετροπόλεμο, μετέτρεψαν την λεωφόρο Δημητριάδος σε φλεγόμενο δρόμο, όταν με αλλεπάλληλες εφόδους εναντίον των αστυνομικών, προσπάθησαν οι αντιεξουσιαστές να ελέγξουν την Ιάσονος και την γύρω από το Πανεπιστήμιο περιοχή.

Οι αστυνομικοί με κλοιό και χρήση κροτίδων κρότου - λάμψης, απέτρεψαν την εξ εφόδου ανακατάληψη του Πανεπιστημίου και οι 400 περίπου αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν προσόψεις δεκάδων καταστημάτων, τραπεζών, και προξένησαν ζημιές στο μέγαρο του ΟΤΕ, στην οδό Ιωλκού.

Συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής του Βόλου και δημοσιογράφων, φώναζαν στην πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης, που εκείνη την ώρα έσφυζε από κόσμο.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν με συγκρούσεις των αστυνομικών με τους αντιεξουσιαστές, που πολιορκούσαν το Πανεπιστήμιο στην οδό Ιάσονος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες

Λάρισα: Χωρίς επεισόδια η πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις λίγο μετά τις 20:15 η πορεία στη Λάρισα, με αφορμή την συμπλήρωση οκτώ χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς - ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ.λ) - αλλά και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, φώναξαν συνθήματα κατά των πολιτικών της κυβέρνησης, των αστυνομικών δυνάμεων και εναντίον του φασισμού.

Στη πορεία υπήρχαν διακριτά μπλοκ, και οι διαδηλωτές με πανό πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης.

Ηράκλειο: Ταραχές στο κέντρο της πόλης μετά την πορεία

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν την Τρίτη το βράδυ στο κέντρο του Ηρακλείου μετά την ολοκλήρωση της πορείας που διοργανώθηκε στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

3985578

Μια ομάδα νεαρών έριξε μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Λιοντάρια και ακολούθησε πετροπόλεμος στη γύρω περιοχή και τα στενά του κέντρου, ενώ οι διαδηλωτές απωθηθήκαν από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

3985564

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ οι νεαροί πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στην είσοδο και τους τοίχους του Δικαστικού Μεγάρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές.

Επέτειος Γρηγορόπουλου-LIVE: «Αστακός» το κέντρο της Αθήνας

Σχετικές ειδήσεις