ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός Θεοφάνεια - «Κλείδωσε»: Δείτε πού και πότε θα χιονίσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Καιρός Θεοφάνεια - «Κλείδωσε»: Δείτε πού και πότε θα χιονίσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΚαιρόςΘεοφάνεια: Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς σε λίγες ώρες αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας νέο «κύμα» χιονιά, το όποιο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να είναι εξαιρετικά σφοδρό.

Με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Πιο αναλυτικά, βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται την Πέμπτη (05/01/2017) στο Ιόνιο, το οποίο θα προκαλέσει από το απόγευμα ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Τη νύχτα της Πέμπτης (05/01/2017) προς την Παρασκευή (06/01/2017) θα κινείται γρήγορα πάνω από την ηπειρωτική χώρα προς τα ανατολικά, οπότε οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα επηρεάσουν περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και στο Αιγαίο, κυρίως στο ανατολικό. Στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νοτιάδες, ενώ σταδιακά στο Ιόνιο θα γίνουν θυελλώδεις βοριάδες.

Την Παρασκευή (06/01/2017), ανήμερα των Θεοφανείων, το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται πάνω από το Αιγαίο. Τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ θα σημειώνονται χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας, ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Χιόνια και στην Αττική

Από το μεσημέρι προς το απόγευμα της Παρασκευής (06/01/2017) χιονοπτώσεις αναμένονται και στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Οι θερμοκρασίες θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στις περισσότερες περιοχές, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές, κυρίως της βόρειας Ελλάδας, όπου το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται δριμύ ψύχος, καθώς, ενδεικτικά, στα βόρεια προάστια το θερμόμετρο το μεσημέρι των Θεοφανείων θα δείχνει 3 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο (07/01/2017) οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική και τις γύρω περιοχές θα είναι ισχυρές, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Στη συνέχεια της ημέρας, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας.

Θεσσαλονίκη: Με βροχόπτωση θα ξεκινήσει η κακοκαιρία

Με βροχόπτωση από το απόγευμα προς το βράδυ θα ξεκινήσει απόψε (05/01/2017) η κακοκαιρία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ θα πνέουν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι.

Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας, τα καιρικά φαινόμενα δεν θα είναι τόσο έντονα όσο προέβλεπαν αρχικά τα μετεωρολογικά μοντέλα, κατά τόπους, όμως, μπορεί να σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, οι βόρειοι άνεμοι θα ψύξουν την ατμόσφαιρα και θα σημειωθεί χιονόπτωση τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (06/01/2017), όμως το χιόνι δεν θα είναι πολύ.

Μια δεύτερη χιονόπτωση θα σημειωθεί την Παρασκευή (06/01/2017) το απόγευμα. Οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που θα εκδηλωθούν από σήμερα (05/01/2017) το βράδυ θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 του μήνα, συμπαρασύροντας τις θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα που θα διαμορφωθούν από - 5 μέχρι - 8 βαθμούς Κελσίου για το κέντρο της πόλης.

Το Σάββατο (07/01/2017) και η Κυριακή (08/01/2017) θα είναι και οι πιο ψυχρές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο παγετός θα είναι ολικός, γεγονός που σημαίνει ότι η μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας θα είναι κάτω από το μηδέν!

Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, οι πολίτες θα πρέπει να προσέξουν τους ισχυρούς ανέμους, διότι μπορεί να σημειωθούν πτώσεις δέντρων.

Δείτε ΕΔΩ πού και πότε θα χτυπήσει ο χιονιάς

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για το χιονιά

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (04/01/2017) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (05/01/2017), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως στις νησιώτικες περιοχές), τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις άνεμους.

Αναλυτικά:

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (05/01/17):

1. Μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01/17) στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στέρεας, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου.

2. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (06/01/17) κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/17) και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα (09/01/17) ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

1.Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας.

2.Από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη.

γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή (06/01/17) και από τα βόρεια, η όποια θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01/17), ο οποίος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

δ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη (05/01/17), οι όποιοι την Παρασκευή (06/01/17) σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα του Σάββατου (07/01/17) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).




Σχετικές ειδήσεις