Μυτιλήνη: Αποζημιώνουν τους ψαράδες της Συκαμνιάς για τις βάρκες που βούλιαξαν

Μυτιλήνη: Αποζημιώνουν τους ψαράδες της Συκαμνιάς για τις βάρκες που βούλιαξαν

Τις ζημιές που υπέστησαν οι δυο εμβληματικοί ψαράδες της Σκάλας Συκαμνιάς, Κώστας Πιντέρης και Θανάσης Μαρμαρινός, των οποίων οι ψαρόβαρκες βούλιαξαν, προχθές το βράδυ, στο λιμανάκι του χωριού τους, από το βάρος του χιονιού, αποτέλεσμα της σφοδρής χιονοθύελλας, θα καλύψει σε πρώτη φάση ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός, με το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το φετινό βραβείο του ιδρύματος Ούλωφ Πάλμε.

Όπως ανακοινώθηκε πριν δύο ημέρες, το βραβείο απονέμεται στον δήμαρχο Μυτιλήνης και στη δήμαρχο της Λαμπεντούζα, Giusi Nicolini, για τη στάση τους στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.

«Το βραβείο αυτό ανήκει στους πολίτες της Μυτιλήνης» σημειώνει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Και συνεχίζει: «Στους πολίτες οι οποίοι στάθηκαν υποδειγματικά και συντάραξαν όλο τον κόσμο με την αλληλεγγύη τους σε όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης έκαναν ξανά περήφανους όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και νιώθω ευγνώμων που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και θα παραλάβω εκ μέρους τους αυτή την τιμητική διάκριση και ευχαριστώ πολύ το συμβούλιο του ιδρύματος που επέλεξε να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τους Λέσβιους πολίτες».

Και ο κ. Γαληνός καταλήγει λέγοντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο: «Έπειτα από σχετική ενημέρωση από εκπροσώπους του ιδρύματος, το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Θέλω να σημειώσω ότι το σύνολο του χρηματικού ποσού, που συνοδεύει την διάκριση αυτή ανήκει στους πολίτες της Μυτιλήνης και θα διατεθεί γι’ αυτούς. Σε πρώτη φάση, θα καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία οι βάρκες με τις οποίες οι ψαράδες της Συκαμιάς, Κώστας Πιντέρης και Θανάσης Μαρμαρινός, έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους και παιδιά».

Όπως είναι γνωστό, αυτοί οι δυο ψαράδες ρίσκαραν τη ζωή τους για τους συνανθρώπους τους, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρα συναισθήματα αλληλεγγύης και αυτοθυσίας και αποτέλεσαν αφορμή για να είναι υποψήφιοι με τους συγχωριανούς τους για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης. Από προχθές το βράδυ, οι δυο αυτοί άνθρωποι αδυνατούν να κερδίσουν ακόμα και τα προς το ζην. Ακόμα και αν οι βάρκες δεν έχουν υποστεί ζημιές, έχει καταστραφεί πλήρως ο μηχανολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους, καθώς και τα εργαλεία της δουλειάς τους. Από τις επόμενες ώρες, με δεδομένο ότι καθαρίζει ο δρόμος από τα χιόνια και θα είναι προσβάσιμη η Σκάλα Συκαμνιάς, θα είναι δυνατή η αποτίμηση της ζημιάς που υπέστησαν οι δυο βάρκες.