Κρήτη: Συναγερμός για το φοινικοδάσος στο Βάι – Τι φοβούνται οι επιστήμονες (pics)

Κρήτη: Συναγερμός για το φοινικοδάσος στο Βάι – Τι φοβούνται οι επιστήμονες (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μεγάλη ανησυχία για το φοινικόδασος στο Βάι από κρούσμα νέκρωσης φοίνικα του ιδίου είδους. 

Η εκτίμηση των επιστημόνων ότι το κόκκινο σκαθάρι δεν θα προσβάλει το φοίνικα του Θεοφράστου, από τους οποίους αποτελείται το φοινικόδασος Βάι, φαίνεται πως τελικά δεν επιβεβαιώνεται, καθώς καταγράφηκε νέκρωση φοίνικα που ανήκει στο ενδημικό είδος, ο οποίος ήταν φυτεμένος σε κήπο μονάδας ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, στην περιοχή Πετρά Σητείας και σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων από το φοινικόδασος.

Σύμφωνα με το anatolh.com, η Υπηρεσία Δασών της Κρήτης, εκπονεί μελέτη – σχέδιο δράσης για την την καταπολέμηση του εντόμου των φοινικοειδών, «rhynchophorus ferrugineus» – του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού – στο φοινικόδασος Βάι.

Η Διεύθυνση Δασών εκτιμά από ενδείξεις που υπάρχουν, ότι το κόκκινο σκαθάρι έχει εισβάλει στο φοινικόδασος, χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να έχει διαπιστωθεί αν και ποιο είναι το μέγεθος της ζημιάς που ενδεχομένως έχει προκαλέσει στα φοινικόδεντρα.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συλλεχθεί κόκκινα σκαθάρια μέσα από το φοινικόδασος, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει καταστραφεί κανένας από τους φοίνικες που φύονται εκεί.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr 

Πηγή φωτογραφιών:anatolh.com

PHOTO GALLERY