ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας μετά τις συνεχιζόμενες τραγωδίες

Μυτιλήνη: Επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας μετά τις συνεχιζόμενες τραγωδίες

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Δευτέρας (30/01).

Στόχος της επιχείρησης είναι να μην μένει πλέον κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης σε σκηνή, κάτι που μέχρι τώρα έχει φέρει τραγικά αποτελέσματα, με τρεις άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους μόλις τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να είναι αυτά τα μόνα θύματα των συνθηκών διαβίωσης στη Μόρια.

Χθες βράδυ μεταφέρθηκαν άλλοι 50 μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ 100 άτομα, κυρίως μέλη οικογενειών, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί ο δήμος.

Δείτε ΕΔΩ αποκλειστικές φωτογραφίες από το αρματαγωγό

Η τελευταία μεταφορά προκάλεσε τις διαμαρτυρίες παραγόντων του δήμου, αφού έγινε μέσα στη νύχτα, με αποτέλεσμα, όπως λένε, να αναστατωθεί η ζωή στον δημοτικό καταυλισμό, ενώ χρειάστηκε η επιστράτευση του συνόλου των εργαζομένων εκεί, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι νέοι φιλοξενούμενοι. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να μετεγκατασταθούν άμεσα, στον Καρά Τεπέ, συνολικά 300 άτομα μέλη ευάλωτων ομάδων και οικογενειών που σήμερα ζουν στη Μόρια.

Από τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή που, από χθες το απόγευμα, είναι στη Μυτιλήνη, απευθύνεται έκκληση «στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να ενεργοποιηθεί άμεσα και να μεταφέρει από τη Μόρια όλους όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οικογένειες. Όλοι αυτοί μπορούν να μετεγκατασταθούν σήμερα κιόλας στον Καρά Τεπέ ή σε ξενοδοχεία, ώστε σε κοντέινερ στη Μόρια να εγκατασταθούν άνδρες μόνοι που δεν γίνονται δεκτοί στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ή σε ξενοδοχεία». Πάντως, η κ. Καραγγελή, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώσε ότι χθες το βράδυ «350 άτομα, άνδρες στο σύνολο τους που έμεναν σε σκηνές, έμειναν σε κοντέινερ και οι σκηνές τους μαζεύτηκαν».

Παράλληλα, με ολονύκτιες εργασίες συνεργεία του Οργανισμού IRC προσπαθούν να δημιουργήσουν όλες αυτές τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να στηθούν κοντέινερ και η εικόνα στον καταυλισμό της Μόριας να αλλάξει ριζικά. Τέλος, σε ελαιώνα δίπλα στον καταυλισμό της Μόριας, που είχε ενοικιασθεί από τον δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και δεν είχε αξιοποιηθεί άμεσα, θα τοποθετηθούν θερμαινόμενες σκηνές ώστε να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η αποσυμφόρηση και η ανάπλαση του καταυλισμού της Μόριας.

Τέλος σήμερα, τη Μυτιλήνη και τη Σάμο επισκέπτεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας μεταβαίνει στη Μυτιλήνη και ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας στη Σάμο.

Σχετικές ειδήσεις