ΕΛΛΑΔΑ

Οι γυναίκες - δηλητήριο που όπλισαν το χέρι τους εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα

Οι γυναίκες - δηλητήριο που όπλισαν το χέρι τους εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα

Δήμητρα Βούλγαρη, γνωστή ως «μαύρη χήρα». Δέσποινα Κουτσέγκου, η… «σύγχρονη Μήδεια», μητέρα του Κωστή Πολύζου. Μαρία Σαμπανιώτη ή αλλιώς «φαρμακούλα». Γυναίκες άγνωστες μεταξύ τους, τις οποίες ωστόσο, συνδέει ένα κοινό χαρακτηριστικό: Έμειναν στην ιστορία ως γυναίκες… δολοφόνοι.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΕ «ΑΡΩΜΑ» ΓΥΝΑΙΚΑΣ - ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Εγκλήματα πάθους, ζήλειας και παράνοιας. Δολοφονίες που έγιναν σε πολλές περιπτώσεις εν… βρασμώ ψυχής. Δολοφονίες με «άρωμα» γυναίκας.

Ο αριθμός των εγκλημάτων πίσω από τα οποία βρίσκονται γυναίκες έχει αυξηθεί στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας εάν και οι ανθρωποκτονίες ήταν κατά πλειοψηφία γένους αρσενικού, από το 2012 και μετά η συμμετοχή των γυναικών σε αδικήματα κατά της ζωής, μεταξύ των οποίων και οι δολοφονίες – απόπειρες ή τετελεσμένες – αρχίζει να παίρνει την ανιούσα.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η εγκληματολόγος, Μάρθα Λεμπέση, για λογαριασμό του Κέντρου Μελέτης Εγκλημάτων και των Crimetimes, οι γυναίκες σήμερα παίζουν έναν πιο… δυναμικό ρόλο στο έγκλημα, καθώς από το 2012 και μετά η συμμετοχή τους σε ανθρωποκτονίες από πρόθεση αυξάνεται κατά 22%.

Το στάτους των γυναικών τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαφορετικό, καθώς εμπλέκονται ενεργά στην κοινωνική και επαγγελματική αρένα, αποκτούν υψηλές θέσεις και ως εκ τούτου μπορούν να εμπλακούν ευκολότερα απ΄ό,τι στο παρελθόν σε ποινικά αδικήματα. Ο ρόλος τους συνήθως είναι συμμετοχικός, εάν και στα εγκλήματα πάθους ή εκδίκησης γίνονται... πρωταγωνίστριες.

Νομικοί υποστηρίζουν ότι στις δολοφονίες, οι γυναίκες συνήθως «συλλαμβάνουν» το σχέδιο, αλλά συνήθως δεν το εκτελούν γιατί δεν έχουν φτάσει στο σημείο να τραβούν με ευκολία τη σκανδάλη.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο στην περίπτωση της δολοφονίας του Κωστή Πολύζου και του καπετάνιου Θανάση Λάμπρου...

Κωστής Πολύζος: Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Ήταν 16 Νοεμβρίου 2016 όταν το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς επέβαλε στη Δέσποινα Κουτσέγκου, μητέρα του άτυχου Κωστή Πολύζου, και στον πατριό του Χρήστο Ντιό την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την από κοινού δολοφονία του 23χρονου, τον Φεβρουάριο του 2011 στη Σιάτιστα Κοζάνης.

kostis

Χειρότερη από Μήδεια χαρακτήρισε την κατηγορούμενη η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της, λέγοντας πως «ωθήθηκε από ταπεινά αίτια». Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, όλα φαίνεται να ξεκίνησαν μετά τη λήψη ενός δανείου 250.000 ευρώ, του οποίου η «επικαρπία» έφερε το όνομα του 23χρονου.

Έγκλημα πάθους με «άρωμα γυναίκας» στο Κορωπί

koropi

Μία ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία σημειώνεται στις 3 Αυγούστου στο Κορωπί, όταν μία 26χρονη μητέρα δύο παιδιών (23 και 11 μηνών), επιτίθεται και τραυματίζει θανάσιμα μία 35χρονη μητέρα επίσης δύο παιδιών (9 και 11 ετών) με τουλάχιστον πέντε μαχαιριές. Μήλον της έριδος» ήταν ένας 41χρονος, ο οποίος ήταν ο εν διαστάσει σύζυγος της 35χρονης και διατηρούσε σχέση με την 26χρονη.

Η «μαύρη χήρα» της Αργολίδας

mayrixira

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε πεντέμισι περίπου ώρες, η 38χρονη «μαύρη χήρα» της Αργολίδας κρίθηκε από το δικαστήριο ένοχη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για τη δολοφονία του καπετάνιου Θανάση Λάμπρου. Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (21/12), μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες ακροαματικής διαδικασίας. Η 38χρονη Δήμητρα Βούλγαρη, είχε κατηγορηθεί ότι σκότωσε με δύο σφαίρες, σε κεφάλι και κοιλιά, τον άτυχο ναυτικό με τον οποίο είχαν μια κόρη, σε σπίτι φίλου τους, στην Κοιλάδα Ερμιονίδας στην Αργολίδα, στις 8 Δεκεμβρίου 2014.

Η… «φαρμακούλα» Μαρία Σαμπανιώτη

Η γυναίκα που τον Ιανουάριο του 1992 δηλητηρίασε επτά ανθρώπους με τηγανόψωμα, σκοτώνοντας τελικά τρεις, επειδή αρνήθηκαν το προξενιό με τις κόρες της. Η υπόθεση με πρωταγωνίστρια τη «φαρμακούλα» φάνταζε ως η εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους άνδρες να κατέχουν τα πρωτεία στον τομέα των...ανθρωποκτονιών.

sampanioti

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω υπόθεση άνοιξε στην ουσία τον ασκό του Αιόλου, καθώς στα χρόνια της κρίσης ακολούθησαν αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις με γυναίκες-δολοφόνους.

Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες έρχονται κοντά στο έγκλημα αποδεικνύεται και από τον αριθμό των κρατουμένων γένους θηλυκού. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια άλλωστε, χωρούσαν στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, αλλά όσο ο αριθμός τους μεγάλωνε, ήρθε και η ανάγκη μεταφοράς τους σε αυτόνομες φυλακές (Θήβα).

Σήμερα κρατούνται εκεί 366 γυναίκες, από τις οποίες 73 είναι υπόδικες, ενώ οι 118 από αυτές είναι αλλοδαπές και 9 ανήλικες. Από τον συνολικό αριθμό τους, οι 93 κρατούνται για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Σε ισόβια έχουν καταδικαστεί 31, ενώ σε ποινές από 5 έως 10 ετών έχουν καταδικαστεί 100 γυναίκες, 10 έως 15 ετών, 54 γυναίκες, ενώ τέλος, 15 χρόνια κάθειρξη και πάνω εκτίουν 60 γυναίκες.

Ποιος ο ρόλος των γυναικών πίσω από οικονομικά εγκλήματα

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τη μελέτη που έκανε η εγκληματολόγος Μάρθα Λεμπέση, σημαντική αύξηση παρουσιάζει και η συμμετοχή των γυναικών σε οικονομικά εγκλήματα. Αν και στα τελευταία έχουν ρόλο συνεργού, υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών που ήταν αυτουργοί. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η απάτη - «μαμούθ» στο ΙΚΑ Καλλιθέας, για την οποία λογοδότησαν πέντε γυναίκες υπάλληλοι του Ιδρύματος. Η «θηλυκή συμμορία» έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση.

Αυτές είναι οι γυναίκες - δηλητήριο που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Γυναίκες που δεν δίστασαν να οπλίσουν το χέρι τους σκοτώνοντας ακόμα και το ίδιο τους το παιδί. Γυναίκες που μόνο δύο λέξεις τις χαρακτηρίζουν: Αδίστακτες δολοφόνοι. Δυστυχώς, αυτές οι γυναίκες υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας.

Σχετικές ειδήσεις