ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο Κορδελιό: Καρέ – καρέ η εξουδετέρωση της βόμβας

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο Κορδελιό: Καρέ – καρέ η εξουδετέρωση της βόμβας

Βόμβα Κορδελιό | Ειδήσεις:Στη δημοσιότητα έδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, βίντεο και φωτογραφίες από την εξουδετέρωση της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που είχε βρεθεί σε βενζινάδιο στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Τόσο τα βίντεο όσο και οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές...

kordelio5

Η επιχείρηση εξουδετέρωσης του πυροδοτικού μηχανισμού ήταν αυτή που προηγήθηκε...

... και ακολούθησε η ελεγχόμενη έκρηξη της βόμβας στο πεδίο βολής στον Ασκό, από πυροτεχνουργούς του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς.

Ο κρατήρας που προκλήθηκε από την ελεγχόμενη έκρηξη:

kordelio7

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στη σελίδα του Εκπροσώπου Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού στο facebook, στη gallery του Newsbomb.gr

Αποκάλυψη - σοκ για τη βόμβα

Αμερικανικής προέλευσης ήταν η βόμβα που απενεργοποιήθηκε στην περιοχή του Κορδελιού - Ευόσμου Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνταγματάρχη Νικόλαο Φανιό, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, επειδή όταν έπεσε στο έδαφος η περιοχή ήταν έλος.

Το μήκος της είναι 1,5 μέτρο και το βάρος της 275 λίβρες, ενώ σε περίπτωση έκρηξης, κατά τον κ. Φανιό, τα θραύσματά της θα μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον αν βρισκόταν σε απόσταση 1800 μέτρων!

Σε περίπτωση, άλλωστε, που χτυπούσε πάνω της ο εκσκαφέας, κατά τη διάρκεια των έργων στο βενζινάδικο, η κατάσταση, όπως είπε, θα ήταν... διαφορετική!

«Ήταν ένα περιστατικό σύνηθες για το Στρατό. Αυτό που ήταν κάπως ξένο και απόκοσμο είναι ότι ήταν μέσα σε αστικό ιστό και χρειάστηκε να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας που πήραμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη λήξη συναγερμού της επιχείρησης απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας.

«Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" έχουμε απενεργοποιήσει παρόμοιες βόμβες, αλλά δεν χρειάστηκε επιχείρηση σε τόσο μεγάλη έκταση γιατί ήταν ανοιχτός ο χώρος. Ελήφθησαν τότε ακριβώς τα ίδια μέτρα ασφαλείας απλώς δεν υπήρχαν σπίτια, δεν ήταν μέσα σε αστικό ιστό», πρόσθεσε.

Με αφορμή, όπως ανέφερε, όσα ακούστηκαν την τελευταία εβδομάδα για υπέρμετρα μέτρα ασφαλείας, τόνισε: «Ο Στρατός σχεδιάζει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και τις διαδικασίες που προβλέπονται από όλα τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ, τα διεθνή και της ΕΕ, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι για το τι θα συμβεί. Σχεδιάζουμε βλέποντας το δυσμενέστερο σενάριο. Γι' αυτό το περιστατικό, με τη γόμωση που υπήρχε και για τη βόμβα που υπήρχε, αυτά τα πρότυπα και τα στάνταρντς έλεγαν ότι έπρεπε να γίνει ένας κύκλος με ακτίνα 1900 μέτρα, όπως και έγινε. Σε αυτά δεν κάνουμε πίσω. Τηρούμε τις αρχές και τις διαδικασίες που έχουμε. Από την άλλη, όλα έγιναν στην εντέλεια όπως κάθε φορά».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Σχετικές ειδήσεις