ΕΛΛΑΔΑ

Σύσσωμη η ΝΔ στην κηδεία του πρώην υπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου (pics)

Σύσσωμη η ΝΔ στην κηδεία του πρώην υπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου (pics)

Ιδιαίτερα βαρύ ήταν το κλίμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Θήβα, όπου πλήθος πολιτών είπε το τελευταίο αντίο στον Ευάγγελο Μπασιάκο, αποστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Μπασιάκος έφυγε από τη ζωή ξαφνικά την περασμένη Παρασκευή.

Τον πρώην υπουργό και βουλευτή της «αποχαιρέτησε» Η ΝΔ. Παρόντες ήταν τόσο ο νυν πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ήταν συντετριμμένος, λόγω της ιδιαίτερης φιλικής του σχέσης με τον εκλιπόντα, καθώς και πολλά από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

Ανάμεσα σε αυτούς που έστειλαν μήνυμα και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια, είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, η κηδεία του πρώην υπουργού, Ευάγγελου Μπασιάκου, τελέστηκε με δημόσια δαπάνη.

Απαρηγόρητη η σύζυγός του εκλιπόντος Βίκυ στα λίγα λόγια της αναφέρθηκε στα όνειρα του Ευάγγελου Μπασιάκου για την πολιτική αλλά και τη Βοιωτία, που όπως είπε κόπηκαν απότομα. Χρωμάτισε ιδιαίτερα τις προσπάθειες του να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους στόχους, στους οποίους πίστευε ακράδαντα, τονίζοντας ότι «η ιδία και το παιδί τους θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο για να δικαιώσουν τις επιλογές του».

Στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών στη συνείδηση των πολιτών είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία. Η κρίση έχει τραυματίσει βαθιά την κοινωνία και συνεχίζεται αναίτια, φέρνοντας έξαρση του λαϊκισμού. Είναι κάτι που πάει να ισοπεδώσει το πολιτικό μας σύστημα. Και κάποιοι προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν στοχοποιώντας πρόσωπα, πετώντας λάσπη και προσπαθώντας να περάσουν την αντίληψη πως "όλοι το ίδιο είναι". Όμως ο βίος και το έργο του Βαγγέλη Μπασιάκου μας δίνει τη δυνατότητα και την ευθύνη να αντισταθούμε σε αυτό τον ισοπεδωτισμό. Και να τον αρνηθούμε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» σημείωσε φέρνοντας ως παράδειγμα τον Βαγγέλη Μπασιάκο που τιμήθηκε επί 22 χρόνια από την Βοιωτία να την εκπροσωπεί στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέφερε τα συλλυπητήρια του πατέρα του Κων. Μητσοτάκη και σημείωσε για τον εκλιπόντα ότι «όποια καριέρα κι αν είχε διαλέξει να ακολουθήσει θα ήταν επιτυχημένος. Ωστόσο, ο Βαγγέλης διάλεξε την πολιτική. Δεν ήταν ο εύκολος δρόμος. Εκείνος όμως προτίμησε τη δράση στο όνομα των πολιτών για το καλό του συνόλου. Και αυτή την προσωπική επιλογή που έκανε στα νιάτα του, την υπηρέτησε με συνέπεια σε όλη του την ζωή» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγροτικό τομέα που ο Βαγγέλης Μπασιάκος επιθυμούσε να υπηρετεί γιατί «καταλάβαινε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες που η χώρα δεν έπρεπε να χάσει», ενώ κατέθεσε και προσωπικές του μαρτυρίες για τη συνεργασία με τον εκλιπόντα.

«Ένιωθε εξίσου άνετα να διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες, αλλά και να συζητά με νέους παραγωγούς στο χωράφι. Τιμούσε πάντα τη Βουλή και με την παρουσία του αναβάθμιζε τον κοινοβουλευτικό διάλογο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για να συμπληρώσει ότι ήταν «συστηματικός, μεθοδικός, καταρτισμένος και ταυτόχρονα μετριοπαθής, ειλικρινής, ευγενής. Τα επίθετα περισσεύουν. Ο Βαγγέλης Μπασιάκος είχε στην πολιτική μια διορατικότητα και συγχρόνως μια πολύ καθαρή ματιά».

Ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε τον εκλιπόντα ως πρότυπο λέγοντας «υπάρχουν πολιτικοί με ήθος και ευπρέπεια. Που έταξαν και τάζουν τη ζωή τους στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Που είναι αφιερωμένοι στο κοινό καλό. Αυτούς τους πολιτικούς χρειαζόμαστε. Και ως κοινωνία πρέπει να τους τιμούμε. Χρειαζόμαστε πολιτικούς σαν τον Βαγγέλη. Χρειαζόμαστε να εμπνεύσουμε στους νέους την αξία της συμμετοχής στα κοινά. Χρειαζόμαστε να αναδείξουμε μια νέα γενιά πολιτικών. Με δυνατά βιογραφικά, αλλά και με φρέσκια και ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά. Όπως ο Βαγγέλης στο ξεκίνημά του. Διότι είναι πολιτικοί σαν τον Βαγγέλη που μας θυμίζουν αυτό που είμαστε και μας κάνουν περήφανους για αυτό. Που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε -ασυμβίβαστοι- τον αγώνα για την Ελλάδα που αξίζουμε» τόνισε ο πρόεδρος τη ΝΔ.

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι σήμερα εγώ θα είμαι εδώ στην κηδεία ενός ανθρώπου που κρατούσε το φέρετρο του πατέρα μου στις πλάτες του» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης «αποχαιρετώντας» το Βαγγέλη Μπασιάκου.

Περιέγραψε τον Ευάγγελο Μπασιάκο ως σπάνια προσωπικότητα με ανοιχτό μυαλό, αλλά και ευγένεια, ως τον άνθρωπο εκείνο που «τόλμησε να δει πολλά πράγματα πέρα από κόμματα και παρατάξεις, που δίδασκε πολιτικό πολιτισμό και πολιτικό ήθος αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ένα μοναδικό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ως τον «άνθρωπο που υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και υπευθυνότητα το δημόσιο βίο καθ' όλη της διάρκεια της πολύχρονης πολιτικής του πορείας και αγωνίστηκε για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και του νομού Βοιωτίας» χαρακτηρίζει σε ψήφισμα του το δημοτικό συμβούλιο Λεβαδέων και εκτός των άλλων ανακοινώνει ότι θα δώσει το όνομα του σε δρόμο της πόλης της Λιβαδειάς.

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery

Σχετικές ειδήσεις