Βράβευση πληρώματος ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού για τη διάσωση πληρώματος φορτηγού πλοίου

Βράβευση πληρώματος ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού για τη διάσωση πληρώματος φορτηγού πλοίου

Με την «Επιβράβευση Αριστείας - Εξαίρετων Πράξεων» τιμήθηκαν τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου του πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ-53 τύπου S70B, Aegean) για την επιτυχή και ασφαλή -παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες- απομάκρυνση των 9 μελών του πληρώματος φορτηγού πλοίου που είχε προσαράξει σε απόκρημνη ακτή της Άνδρου και βυθιζόταν.

Τη διάκριση επέδωσε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης στους: πλωτάρχη Ανδρέα Πετρόπουλο, κυβερνήτη, υποπλοίαρχο Κυριάκο Καραναγνώστη, συγκυβερνήτη, ανθυπασπιστή Κωνσταντίνο Χρονόπουλο, αρχικελευστή, Κωνσταντίνο-Παναγιώτη Σπυρόπουλο, και δίοπο Ανάργυρο-Μάριο Σταυρόπουλο, διασώστη.

Ήταν πρωινές ώρες του Σαββάτου 24 Δεκεμβρίου 2016 -παραμονές Χριστουγέννων- όταν το πλήρωμα του ελικοπτέρου έλαβε εντολή να συμμετάσχει σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις βόρειες ακτές της Άνδρου.

Σε απόκρημνη κατακόρυφη βραχώδη ακτή του νησιού είχε προσαράξει το φορτηγό πλοίο CABRERA, σημαίας Αντίγκουα Μπαρμπούντα και βυθιζόταν σταδιακά. Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι άνεμοι ήταν εντάσεως 30 κόμβων, έβρεχε και υπήρχε περιορισμένη ορατότητα. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου δρώντας πέραν και άνω των προβλεπομένων έφερε εις πέρας την αποστολή του με απόλυτη επιτυχία απομακρύνοντας με ασφάλεια τα 9 μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου.

Ειδικότερα, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, υπερβαίνοντας κατά πολύ την έννοια του καλώς εννοούμενου καθήκοντος, ανέλαβε πρωτοβουλίες που απαιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, με αποτέλεσμα, από 6:03 έως 8:20 το πρωί, το ελικόπτερο να απομακρύνει σώα, με μία και μόνο διαδρομή, τα μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου (τρεις από την Πολωνία, έναν από την Ουκρανία, έναν από τη Λιθουανία και τέσσερις από τις Φιλιππίνες).