ΕΛΛΑΔΑ

Ο «Τοξότης» Καλογρίτσα πετύχαινε διάνα τα χατιρικά δάνεια

Ο «Τοξότης» Καλογρίτσα πετύχαινε διάνα τα χατιρικά δάνεια

Σε όλο του το μεγαλείο αποκαλύπτεται το σκάνδαλο Καλογρίτσα, από τον έλεγχο στην τράπεζα Αττικής, από όπου προκύπτουν στοιχεία για 39 δάνεια αξίας 100 εκ. ευρώ που δόθηκαν στην κατασκευαστική Τοξότης χωρίς δικαιολογητικά και με προνομιακά επιτόκια του 2,6%! Ο επιχειρηματίας –κουμπάρος των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την τύχη του από τότε που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, αφού εξασφάλισε φτηνή χρηματοδότηση, δημόσια έργα και...παρ’ ολίγον και κανάλι.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ 39 ΔΑΝΕΙΑ ΑΞΙΑΣ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Τους «σκελετούς στη ντουλάπα» ανακάλυψε ο κοινός έλεγχος που πραγματοποίησαν η ΤτΕ και ο SSM, στην Attica Bank για τις πρακτικές της διοίκησής της και κατέληξε σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας της να διερευνήσει «την τέλεση ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων», όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής».

Στο πόρισμά της η ΤτΕ κάνει λόγο για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.

Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν χορηγήσεις προς πελάτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, με επιτόκια όμως πολύ χαμηλότερα από αυτά που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας. Καταγράφηκαν μάλιστα 528 περιπτώσεις πελατών με διαβάθμιση ΝΤ (η χαμηλότερη), οι οποίοι έλαβαν δάνεια με μέσο επιτόκιο 7,46%, όταν βάσει τιμολογιακής πολιτικής θα έπρεπε να δανείζονται με 14,02%!

Στα χατιρικά δάνεια κυριαρχεί το όνομα Καλογρίτσας, αφου σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ, η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης ΑΕ του κ. Καλογρίτσα έλαβε συνολικά 39 δάνεια από το 2015. Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, η κατασκευαστική πήρε ομολογιακό δάνειο 11 εκατ. ευρώ, με ευνοϊκούς (οπισθοβαρείς) όρους αποπληρωμής.

Τον Απρίλιο του 2015 το πιστωτικό όριο της Τοξότης αυξήθηκε από 10 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14 Μαΐου του 2015 στα 100 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα αναφέρεται και στα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια, κάτω του κόστους, με τα οποία η Attica δάνειζε την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Σε μία περίπτωση δε, δάνειο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ δόθηκε στην εταιρεία με επιτόκιο μόλις 2,6%, δηλαδή με απόκλιση 9,24% από το επιτόκιο που αντιστοιχούσε (11,84%) στην πιστοληπτική διαβάθμιση G της εταιρείας.

Χρωστάει παντού και παίρνει δημόσια έργα

Ο Καλογρίτσας είναι ο επιχειρηματίας που διατηρεί αγαστές σχέσεις µε το Μέγαρο Μαξίµου είναι κουμπάρος των κ. Σπίρτζη και Καμμένου και έχει κόκκινα δάνεια περίπου 60 εκατομμυρίων προς τις τράπεζες, ενώ παράλληλα βρίσκεται προσωπικά στον Τειρεσία λόγω μη πληρωμής προσωπικών δανείων ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης στον ίδιο, τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του έχουν καταλογιστεί: πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις ύψους μεγαλύτερου των 70 εκατομμυρίων ευρώ, χρωστάει εκατομμύρια σε ασφαλιστικά ταμεία, έχει ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ενώ επιπλέον με δικαστικές αποφάσεις έχει παγώσει μέρος των τραπεζικών λογαριασμών τόσο του ίδιου, όσο και της συζύγου του.

Παρόλ’ αυτά, πρωταγωνίστησε στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, από όπου όμως αποσύρθηκε όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια και σήμερα ο υιός του κ. Καλογρίτσα, Βλαδίµηρος,

Και μπορεί ο κ. Καλογρίτσας να είχε την αξιοπιστία για να πάρει κανάλι όμως, παίρνει εύκολα, δημόσια έργα.

Η Τοξότης ΑΕ, αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Καλογρίτσα καθώς κατάφερε μέσα στα 2 τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κυβερνούν οι φίλοι και κουμπάροι του να εξακοντίσει σε δυσεθεώρητα ύψη τους τζίρους του χάρη στις αναθέσεις μιας θυγατρικής της ΔΕΗ αλλά και στην κατασκευή εκατοντάδων χιλιομέτρων από τους νέους οδικούς άξονες του εθνικού δικτύου. Από τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η εργοληπτική εταιρεία του κ. Χρήστου Καλογρίτσα Τοξότης είχε κερδίσει μια σειρά διαγωνισμών για έργα της ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ) προσφέροντας υπέρογκες εκπτώσεις που κυμαίνονταν από 38 έως και 52%.

Πρίν λίγες μέρες στις 7/02/2017, ο όμιλος Καλογρίτσα – με δόξα και τιμή - φέρεται να κέρδισε και την τέταρτη συνεχή εργολαβία στην κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρας - Πύργου.

Η προσφορά κατατέθηκε μέσω της κοινοπραξίας (!) δύο εταιρειών του ίδιου προσώπου, του κ. Καλογρίτσα: Της Τοξότης Α.Ε και της Ομάδας Κατασκευών που από το Νοέμβριο του 2016 στερείται ενημερότητας πτυχίου...

Πρόκειται για το έργο που τον Απρίλιο του 2015 και ενώ η χώρα βρισκόταν στη δίνη της διαπραγμάτευσης που έφερε τα capital controls, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι αποκόπηκε από την Ολυμπία Οδό και δημοπρατήθηκε σε 8 χωριστά τμήματα προκειμένου «να δοθούν ευκαιρίες απασχόλησης στους μικρούς και μεσαίους εργολάβους της περιοχής».

Περίπου δύο χρόνια μετά αποδείχθηκε πως τις δημοπρατήσεις των τεσσάρων πρώτων τμημάτων τις έχει κερδίσει μία και μόνη κοινοπραξία: Η Τοξότης και η Ομάδα Κατασκευών, συμφερόντων του Χρήστου Καλογρίτσα.

Σχετικές ειδήσεις