ΕΛΛΑΔΑ

To Newsbomb.gr στη Μυτιλήνη: Διχασμός και προβληματισμός για τους μετανάστες

To Newsbomb.gr στη Μυτιλήνη: Διχασμός και προβληματισμός για τους μετανάστες

Για Εθνικό κίνδυνο κάνουν λόγο οι στρατιωτικοί - Οδοιπορικό της Μαρίας Γιαχνάκη στη Μυτιλήνη - Προβληματισμός και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη μη αποσυμφόρηση των νησιών

Αποστολή Μυτιλήνη: Μαρία Γιαχνάκη

Ένα περίπου χρόνο μετά την απότομη ροή των προσφύγων από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, όπου μαζί τους έμπαιναν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα μετανάστες ακόμη και από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, έχει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, να δει κανείς πώς έχει διαμορφωθεί η τοπική κοινωνία στη Μυτιλήνη, αλλά και ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά.

miti 1

Στην έρευνα αυτή μιλήσαμε με τους κατοίκους του νησιού, αλλά και παράγοντες του τόπου και όπως θα δείτε και θα ακούσετε, στα βίντεο που σας παρουσιάζουμε, οι κίνδυνοι για κοινωνική ανωμαλία, συμφόρηση της περιοχής, διχασμός και ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι προ των πυλών.

miti 3

Το κακό είναι ότι κάποιοι επιθυμούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το... χαλί και για αυτό το λόγο «κλείνουν» τα στόματα με εκβιασμούς και φορούν ταμπέλες «ακραίων συμπεριφορών» σε όσους τολμούν να εκφράσουν την ανησυχία τους.

Το γεγονός ότι περίπου 10.000 μετανάστες- πρόσφυγες, βρίσκονται σήμερα στα νησιά μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι από μόνο του βαρύ, για μια κοινωνία που γονατίζει καθημερινά από την οικονομική κρίση και που βλέπει τα παιδιά της να γίνονται οι ίδιοι μετανάστες σε άλλες χώρες. Όμως βαρύ και ανεπίτρεπτο είναι, για όποιον εκφράζει την άποψή του για τους κινδύνους που μπορεί να γεννήσει το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, να κινδυνεύει από χαρακτηρισμούς και από τις συνέπειες του αντιρατσιστικού νόμου που από ότι φαίνεται δεν ψηφίστηκε τυχαία πριν από το ξέσπασμα των ροών.

Ο δημοσιογράφος όμως αφουγκράζεται, συγκρίνει, εκφράζει άποψη και δεν θα πρέπει να φοβάται να γράφει την αλήθεια.

Ντόπιοι και μετανάστες: διαφορετικότητα και αποτελέσματα της συμβίωσης στο βίντεο που ακολουθεί.

Φτάνοντας στη Μυτιλήνη πριν από λίγες μέρες για τη δημοσιογραφική μου έρευνα, έκανα μοιραία μια πρώτη σύγκριση της εικόνας που είχα βιώσει πριν αρκετούς μήνες, με τις απότομες ροές των προσφύγων να καταφθάνουν με βάρκες από την Τουρκία και να ζητούν σωτηρία σε ελληνικό έδαφος.

Η εικόνα του τότε και του σήμερα, της Μυτιλήνης που έβλεπα μπροστά μου αυτή τη φορά, δεν είχε καμία σχέση τουλάχιστον στο περιτύλιγμα.

miti 2

Στο λιμάνι πια και στον προβλήτα, αλλά και στα πάρκα της πόλης δεν έβλεπα πρόσφυγες ή μετανάστες να είναι ξαπλωμένοι σε κουβέρτες και σκηνές, αλλά ούτε τους ντόπιους να τρέχουν να συνδράμουν στους εξαθλιωμένους ταξιδιώτες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους.

Αυτή τη φορά οι λίγες οικογένειες που υπάρχουν στο νησί και θεωρούνται πρόσφυγες αλλά και οι χιλιάδες μετανάστες 18 με 30 ετών, έχουν πια κάρτα για την τράπεζα, κυκλοφορούν με λεωφορεία της γραμμής, ψωνίζουν στα μαγαζιά, πηγαίνουν στα καφενεία και απομονώνονται στις περιοχές του νησιού που βρίσκονται τα χοτ σποτ.

miti 4

Καυγάδες, ναρκωτικά, έκνομες συμπεριφορές

Παράλληλα η καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν με τους μετανάστες ακόμη κι έτσι, έχει αλλάξει, αφού ξαφνικά στο νησί τους άρχισαν να υπάρχουν συχνά φαινόμενα παραβατικότητας με αποτέλεσμα η αστυνομία να εκδίδει καθημερινά δελτία τύπου με τις συλλήψεις που κάνει για κατοχή ναρκωτικών τσακωμούς και έκνομες συμπεριφορές.

Η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ξεκαθαρίζει ότι αν δεν γίνει αποσυμφόρηση στα νησιά, η κατάσταση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο κοινοτάρχης της Μόριας, Νίκος Τρακέλης ξεσπά για την κοινωνική πίεση που δέχεται η Μόρια και οι κάτοικοί της, καταγγέλλοντας ότι οι κάτοικοι ζουν στο έλεος μιας πρωτόγνωρης κατάστασης.

Στο νησί της Μυτιλήνης ζουν αυτή τη στιγμή γύρω στους 7.000 μετανάστες, από τους οποίους οι 5.000 περίπου ζουν στο χοτ σποτ της Μόριας το οποίο όμως έχει χωρητικότητα για 3.500 άτομα.

miti 8

Οι υπόλοιπου ζουν στο hot spot του δήμου και σε δομές, ενώ κάποιοι άλλοι ζουν σε ερειπωμένα κτήρια τους οποίους φροντίζουν ανεξάρτητες ομάδες είτε αντεξουσιαστών, είτε άλλων ομάδων που κανείς δεν ξέρει τι πρεσβεύουν.

Οι ΜΚΟ ειδικά στο hot spot της Μόριας έχουν τον απόλυτο έλεγχο την ώρα που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ύπατη Αρμοστεία προσπαθούν να πάρουν μέρος του ελέγχου αυτού. Μεγάλο μέρος των ΜΚΟ που θεωρήθηκαν πράκτορες είτε απατεώνες περιθωριοποιήθηκαν όπως θα ακούσετε και στις συνεντεύξεις που ακολουθούν ενώ άλλες ΜΚΟ επιστρατεύουν μέρος των μεταναστών ώστε να δημιουργούν προβλήματα και να επιτίθενται σε πολίτες και σε στρατιωτικά αγήματα κατά την διάρκεια της υποστολής της σημαίας στο νησί, όπως έγινε πρόσφατα στη Μυτιλήνη.

miti 7

Το κέντρο του νησιού πια παρουσιάζει μια άλλη εικόνα, άνθρωποι διαφορετικής θρησκείας, κουλτούρας και συνηθειών συζούν με τους ντόπιους, οι οποίοι φαίνεται σιγά σιγά να χάνουν και την υπομονή τους αφού δεν γνωρίζουν ποιο είναι το σχέδιο και το μέλλον.

Μετανάστες και πρόσφυγες περιμένουν το άσυλο που δεν έρχεται. Οι υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη συσταθεί, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται στα hot spots, να δημιουργείται εκνευρισμός από την τοπική κοινωνία που βλέπει τη ζωή της να αλλάζει κι επιθετικές συμπεριφορές από τους μετανάστες που κλείνουν ενάμισι χρόνο παραμονής στα hot spots με δυσοίωνο το μέλλον της αποχώρησής τους.

Οι εικόνες βανδαλισμών μιλούν από μόνες τους

miti 5

Ο κίνδυνος αλλοίωσης του πληθυσμού είναι υπαρκτός

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία κύριος Νίκος Ταλάς μιλάει για το εθνικό θέμα που εγείρει το μεταναστευτικό, ενώ αναφέρεται σε κινδύνους που βρίσκονται πολύ κοντά...

Την ίδια ώρα η κοινωνία του νησιού και κυρίως της Μόριας που έχει επιφορτιστεί κυρίως με τους μετανάστες λόγω του hot spot, χωρίζεται στα δυο, με τους μεν να είναι κοντά στους μετανάστες και τους δε να αντιδρούν και να εκφράζονται εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τους αποκαλούν ρατσιστές. Ο κίνδυνος να θεωρηθεί κανείς ρατσιστής και ακραίος είναι πλέον πολύ ορατός, αφού φαίνεται ότι κάποιοι απειλούν με αυτόν τον όρο και τις συνέπειές του.

Κλειστά στόματα και εκφοβισμός

Μαρτυρίες ανθρώπων που για ευνόητους λόγους δεν ήθελαν να αποκαλύψω το όνομά τους και παίρνω την ευθύνη γι αυτό που γράφω, μου κατάθεσαν ότι κάθε φορά που αντιστέκονται σε αυτήν την προσπάθεια αλλαγής του πληθυσμιακού χαρακτήρα που πιστεύουν ότι συμβαίνει, τους αποκαλούν ρατσιστές, τους εκβιάζουν και τους στέλνουν το ΣΔΟΕ στις επιχειρήσεις τους. Άλλοι πάλι αν δεχθούν να φιλοξενήσουν μετανάστες ή πρόσφυγες, δέχονται απειλές από την άλλη πλευρά.

miti 10

Σε κάποια μάλιστα περίπτωση ξενοδόχος δέχθηκε εμπρηστική επίθεση στο ξενοδοχείο του. Άλλοι αναφέρονται και σε αυτούς που κλείνουν το στόμα των ντόπιων δίνοντάς τους δουλειές που αφορούν το μεταναστευτικό, οπότε κλείνουν το στόμα τους.

Όμως η αλήθεια είναι μια: οι μετανάστες έρχονται, αλλά δεν φεύγουν και σε λίγο θα ξεπερνούν τον αριθμό των κατοίκων.

Η αστυνόμευση είναι οι 80 με 100 άνδρες των ΜΑΤ στο νησί.

Οι κοινωνία χωρίστηκε στα δυο και δεν υπάρχει συνοχή.

Η κυβέρνηση μέσω των εκπροσώπων της, που πηγαινοέρχονται στο νησί, δεν διευκρινίζει τους στόχους της αλλά τους προτείνει να εκλάβουν το μεταναστευτικό ως ένα δεύτερο πανεπιστήμιο στο νησί, από πλευράς προφανώς εσόδων.

Ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός, αναφέρεται στις δυσκολίες των συνθηκών αλλά τονίζει ότι ποτέ δεν ξέρουν πια τι τους ξημερώνει την στιγμή που ο δήμος έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές περιουσιών είναι γεγονός και την ίδια ώρα στην Μυτιλήνη κυρίως στη Μόρια και όχι σε όλο το νησί, κυκλοφορούν νεαροί από την υποσαχάρια Αφρική ηλικίας 18 με 30 ετών υγιέστατοι, γυμνασμένοι. Αν τους ρωτήσει κανείς για τους Έλληνες που τους φιλοξενούν τους αποκαλούν ρατσιστές και το φαγητό που τους δίνουν το θεωρούν πολύ κακής ποιότητας, ενώ υποτίθεται στην χώρα τους δεν είχαν να φάνε πριν έρθουν.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Η εκκλησία δια στόματος του Πρωτοσύγκελου της μητρόπολης Μυτιλήνης π. Ιακώβ τονίζει ότι τα αποτελέσματα του μεταναστευτικού θα φανούν στο μέλλον.

Η κατάσταση που βιώνει η χώρα δεν είναι απλή, ούτε προσπαθούμε να διογκώσουμε το ζήτημα.

Με μια απλή καταγραφή που κάνει κανείς αντιλαμβάνεται ότι εδώ σε αυτόν τον τόπο στήνεται ένα μέλλον στα μέτρα άλλων και όχι στα μέτρα του ελληνικού λαού, ο οποίος χτυπιέται ανελέητα από την κρίση, από την έλλειψη δυναμικής ηγεσίας αλλά και αντιπολίτευσης και καθημερινά βομβαρδίζεται από τις ορέξεις των Τούρκων που προκαλούν με κάθε τρόπο.

Ο πρόεδρος συνδέσμου ξενοδόχων Περικλής Αντωνίου εκφράζει την ανησυχία του για τον τουρισμό , βασικό οικονομικό πόρο για το νησί ενώ αναφέρεται στον διχασμό της κοινωνίας.

Εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά το νησί της Μυτιλήνης το έχουν εγκαταλείψει και το λέω αυτό διότι όταν μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται σε αυτήν την γεωγραφική θέση κυβερνάται από ανθρώπους που δεν λένε την αλήθεια στον λαό και φαίνεται να μην έχουν σχέδιο αντιμετώπισης ή πρόληψης για πιθανές εκρήξεις στην κοινωνία αλλά και στα εθνικά θέματα, τότε δε μπορεί κανείς να σκεφτεί τίποτα άλλο.

Σχετικές ειδήσεις