ΕΛΛΑΔΑ

Με φαντασία και δημιουργικότητα οι πρόσφυγες βελτιώνουν την καθημερινότητά τους

Με φαντασία και δημιουργικότητα οι πρόσφυγες βελτιώνουν την καθημερινότητά τους

Τι κοινό έχουν μια βιβλιοθήκη στη Φιλιππιάδα, μια ποδοσφαιρική ομάδα στα Τρίκαλα και ένα διαφορετικό σχολείο στις Θερμοπύλες;

Είναι όλες πρωτοβουλίες που έχουν αναδειχθεί από τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες σε 30 κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα και γίνονται πραγματικότητα υπό το συντονισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μέσω της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

RF277692 IMG 0691

© UNHCR/Y. Kyvernitis

Πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις οι οποίες βοηθούν στην οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης τόσο μεταξύ κοινοτήτων που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες, όσο και μεταξύ του ντόπιου και προσφυγικού πληθυσμού. Έχοντας αντιμετωπίσει τη βία στη χώρα τους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά επανακτούν την αξιοπρέπειά τους, γίνονται πιο δραστήρια μέλη της κοινότητάς τους μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και θέτουν συλλογικά τις προτεραιότητές τους σχετικά με τη ζωή τους στις δομές.

RF283475 5W7A8956

© UNHCR/Y. Kyvernitis

Ταυτόχρονα, τέτοιες δράσεις βοηθούν καταλυτικά στη μείωση του άγχους και μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για την επαγγελματική αποκατάσταση, όπως για παράδειγμα οι ομάδες ραπτικής και πλεξίματος, τα αυτοσχέδια κέντρα αισθητικής, ή τα μαθήματα ξένων γλωσσών. Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται δίπλα στους πρόσφυγες καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας από το στάδιο του σχεδιασμού μέχρι την τελική υλοποίηση παρέχοντας υλικό, τεχνογνωσία και αμέριστη υποστήριξη! Οι δράσεις αυτές θέτουν τους ίδιους τους πρόσφυγες και τις επιθυμίες τους στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής βοήθειας και προσφέρουν ελπίδα για το μέλλον, ενώ ενδυναμώνουν τις ατομικές δυνατότητες των προσφύγων.

IMG 0252

© UNHCR/Y. Kyvernitis

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι ένας διεθνής, ανθρωπιστικός οργανισμός, που καθοδηγεί και συντονίζει σε παγκόσμιο επίπεδο τη δράση για την προστασία των προσφύγων και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Στην Ελλάδα έχει παρουσία από το Μάρτιο του 1952 παρέχοντας στους πρόσφυγες προστασία, νομική υποστήριξη και βοήθεια για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Προσπαθεί επίσης να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη γύρω από το προσφυγικό ζήτημα με στόχο τη δημιουργία κλίματος ανοχής και σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Σχετικές ειδήσεις