ΠΟΕ-ΟΤΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα - 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα - 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο

Στην πλατεία Συντάγματος, στις 11 το πρωί της Δευτέρας, έχουν δώσει το ραντεβού τους οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς, παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο (22-23/05).

Οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς, παιδικούς σταθμούς, αντιδρούν στην προωθούμενη από το υπουργείο Παιδείας, προσχολική αγωγή για νήπια ηλικίας 4-6 ετών, αλλά και στο θέμα των συμβασιούχων καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απεργεί σήμερα και αύριο ενώ το Σαββατοκύριακο που πέρασε, πραγματοποίησαν αποχή από τα καθήκοντά τους.

Πάντως, αν και ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη απευθύνει έκκληση προς τους δημότες να μην κατεβάζουν απορρίμματα στους δρόμους, ήδη άρχισαν να συσσωρεύονται σκουπίδια έξω από κάδους, σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η απόφαση για τις κινητοποιήσεις έρχεται σαν αντίδραση στην «πολιτική που υιοθετεί στο πλαίσιο της ψήφισης του 4ου Μνημονίου η Συγκυβέρνηση καθ' υπαγόρευση της Τρόικας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Επίσης, η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση «να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την εργασία και την πληρωμή των συμβασιούχων-παρατασιούχων, παρά τα όσα προαναγγέλλει η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φέρνοντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση, όπως έχει δεσμευτεί για οριστική επίλυση του προβλήματος και την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία».

Τονίζει ότι «δεν θα αποδεχθεί καμία περικοπή του επιδόματος βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας και κατάργηση του Ειδικού Συνταξιοδοτικού καθεστώτος των εργαζομένων που εργάζονται στις υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων, όπως έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του 4ου μνημονίου».

Ακόμη «διεκδικεί και απαιτεί την άμεση ανάκληση της "εξαγγελίας" του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την υποχρεωτική φοίτηση των προνήπιων στα Νηπιαγωγεία, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών στην εργασιακή ανασφάλεια και σε κλείσιμο και απαξίωση της κοινωνικά καταξιωμένης Υπηρεσίας των Παιδικών Σταθμών. Εξαγγελία που με την στάση του αποδέχεται και ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Διεκδικούμε την ελευθερία των γονιών να επιλέγουν (όπως σήμερα γίνεται) που θα στείλουν τα παιδιά τους, την κοινή εποπτεία του παιδαγωγικού προγράμματος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών».

Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε ζωτικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σήμερα ασφυκτιούν λειτουργικά κ.α.