Σαν σήμερα το 2000 η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον στρατιωτικό ακόλουθο της Μ. Βρετανίας

Σαν σήμερα το 2000 η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον στρατιωτικό ακόλουθο της Μ. Βρετανίας

Ήταν 8 Ιουνίου 2000 όταν ο βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος, Στίβεν Σόντερς, αποτέλεσε το τελ3ευταίο θύμα της «17 Νοέμβρη».

Ο Βρετανός ακόλουθος έπεσε νεκρός από τέσσερις σφαίρες το πρωί της 8ης Ιουνίου στην περιοχή του Ψυχικού.

Τα δύο μέλη της οργάνωσης επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και πυροβόλησαν με 45άρι και με G3, από κοντινή απόσταση το λευκό όχημα, στο οποίο βρισκόταν ο Σόντερς, καταφέρνοντας τραύματα στην κοιλιακή χώρα και στα άνω άκρα. Ο Σόντερς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός όπου και χειρουργήθηκε, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιβιώσει.

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, τονίζοντας ότι προχώρησε στο χτύπημα, αυτό, λόγω του ρόλου του βρετανού στρατιωτικού στο Κόσοβο, καθώς και λόγω της αγγλικής πολιτικής κατά την «επέμβαση» του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Η σύζυγος του Στίβεν Σόντερς, Χέδερ, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του, αφήνοντας αιχμές όμως κατά του ΥΠΕΞ της χώρας της, διότι θεώρησε ότι ο σύζυγός της αποτελούσε στόχο και παρ' όλα αυτά δεν προστατεύθηκε επαρκώς.

Παράλληλα, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκαν με την κ. Σόντερς, υποσχόμενοι ότι οι δράστες θα συλληφθούν, όπως και συνέβη δύο περίπου χρόνια αργότερα.