ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Μυτιλήνη: Χωριό - «φάντασμα» η Βρίσα - Συντρίμμια και απόγνωση παντού

Σεισμός Μυτιλήνη: Χωριό - «φάντασμα» η Βρίσα - Συντρίμμια και απόγνωση παντού

Σεισμός Μυτιλήνη: Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Βρίσας από τον φονικό σεισμό 6,1 Ρίχτερ - Συνεχείς μετασεισμοί τρομοκρατούν του πολίτες - «Βόμβα» Τσελέντη: Ο φονικός σεισμός μπορεί να μην ήταν ο κύριος

Τις πληγές του μετρούν οι κάτοικοι της Βρίσας δύο 24ωρα από τον φονικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε μία 43χρονη γυναίκα.

Αρμόδια κλιμάκια που βρίσκονται στο νησί της Μυτιλήνης κάνουν ελέγχους στο χωριό Βρίσα αλλά και σε άλλες χωριά της νότιας Μυτιλήνης που υπέστησαν ζημιές για την στατικότητα των σπιτιών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τριακόσια τριάντα επτά σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου από τις μέχρι στιγμή αυτοψίες που έφτασαν τις 583 από το πρωί της Τρίτης (13/6) έως και τις 5 το απόγευμα τςη Τετάρτης (14/6).

Διακόσια σαράντα έξι κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα. Ο αριθμός των αυτοψιών αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και αποδίδεται στην κινητοποίηση 100 μηχανικών που έστειλε στο νησί το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι τα τηλέφωνα που μπορούν οι κάτοικοι να πάρουν οποιαδήποτε πληροφορία για τον σεισμό είναι το 22513 50575.

Ήδη έχουν εγκατασταθεί δυο σεισμικοί σταθμοί, που αναμένεται να αυξηθούν στους τέσσερις, από τους οποίους θα παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.

Απαγόρευση της κίνησης στη Βρίσα

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας που συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το σεισμό της περασμένης Δευτέρας στη Μυτιλήνη στη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί οι κατοικίες στον οικισμό της Βρίσας και της υφιστάμενης επικινδυνότητας, απαγορεύεται η επίσκεψη - κίνηση εντός του οικισμού, πλην των ειδικών συνεργείων καταγραφής των ζημιών καθώς και υπαλλήλων των αρμοδίων φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη και την παροχή βοήθειας.

Η πρόσβαση των κατοίκων στον οικισμό θα είναι ελεγχόμενη και θα επιτρέπεται μόνο για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους με τη συνοδεία των αρμοδίων οργάνων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Μηχανικοί, Ομάδες Διάσωσης), με καταγραφή του ονόματος κατά τις ώρες εισόδου και εξόδου, από τις 8:30 μέχρι τις 10:30 το πρωί και από τις 17:30 μέχρι τις 19:30. Η πρόσβαση θα πραγματοποιείται μόνο μέσω των δυο βασικών οδικών αρτηριών που οδηγούν στον οικισμό.

Η ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας θα τοιχοκολληθεί σε εμφανή σημεία στις εισόδους που οδηγούν στον οικισμό, στους χώρους φιλοξενίας και σε χωριά και δημοτικά καταστήματα της ευρύτερης περιοχής προς ενημέρωση των πολιτών.

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

«Βόμβα» Τσελέντη: Περιμένουμε πολύ ισχυρό μετασεισμό

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τους λίγους και μικρής ισχύος μετασεισμούς που έχουν εκδηλωθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου, μετά το φονικό σεισμό της Δευτέρας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι τις επόμενες ώρες θα σημειωθεί πολύ ισχυρός μετασεισμός, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα 6,3 Ρίχτερ να μην ήταν ο κύριος σεισμός.

seismos

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο τις τελευταίες 48 ώρες)

Δείτε εδώ το χρονικό του φονικού σεισμού

«Μοσχομύρισε» φρεσκοψημένο ψωμί στη σεισμόπληκτη Βρίσα

Στο μεταξύ οι κάτοικοι της σεισμόπληκτης Βρίσας προσπαθούν να επανέλθουν στις κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Μεταξύ αυτών και ο Σπύρος Τριανταφύλλου, ο φούρναρης της σεισμόπληκτης Βρίσας που σήμερα το πρωί άνοιξε το φούρνο του κι έβγαλε ψωμί. Μοσχομύρισε φρεσκοψημένο ψωμί το γκρεμισμένο χωριό. Μοσχομύρισε ζωή, μιάμιση μέρα μετά το φοβερό σεισμό, ξορκίζοντας θαρρείς τη μυρωδιά του θανάτου και των ερειπίων….

«Πέρασαν οι αρμόδιοι, έλεγξαν το κτίριο είδαν πως δεν έχει τίποτα κι είπα να ανοίξω», είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Τριανταταφύλλου.

«Έχω πελάτες που περιμένουν να φτιάξω ψωμί για αυτούς» εξηγεί σαν να δικαιολογείται…. Μα και πάλι ο νους του στην πραγματική αιτία που άναψε το φούρνο του. «Η ζωή πρέπει να συνεχίζεται, η ζωή συνεχίζεται ακόμα και στη ρημαγμένη Βρίσα», λέει κερνώντας μας φρέσκα παξιμάδια.

Μικρές ιστορίες μεγάλου ηρωισμού

Όσο περνάνε οι ώρες μικρές ιστορίες μεγάλου ηρωισμού βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μια από αυτές αφορά την περίπτωση της δασκάλας του Δημοτικού Σχολείου της Βρίσας που κατέρρευσε και είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα μέσω της καθημερινής εφημερίδας «Νέα της Λέσβου».

Στο ολοήμερο τμήμα του δημοτικού σχολείου της Βρίσας λοιπόν, στις 15:30 μετά το μεσημέρι, ώρα που σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός, είχαν μείνει δυο παιδιά αφού τα υπόλοιπα είχαν αποχωρήσει.

Ήταν δυο δίδυμα αγόρια που σώθηκαν χάρη στην ψυχραιμία της δασκάλας Μυρσίνης Γιαννέλλη, αλλά και τη γνώση που τα ίδια τα παιδιά είχαν, αφού μόλις πριν μια εβδομάδα είχαν παρακολουθήσει πρόγραμμα προσομοίωσης σεισμών στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Σίγρι!

«Μόλις άρχισε ο σεισμός φώναξα στα δυο παιδιά που είχαν μείνει στην τάξη εκείνη την ώρα, να μπουν κάτω από τα θρανία τους, όπως είχαμε κάνει στο πρόγραμμα προσομοίωσης στο μουσείο του Σιγρίου. Εγώ είχα καλυφθεί κάτω από την έδρα. Εκείνα ήταν τρομαγμένα, όμως έκαναν αυτό ακριβώς που είχαμε μάθει, με ψυχραιμία. Τα φώναζα να ακούω ότι είναι καλά και να νοιώθουν ότι δεν είναι μόνα τους, τα δευτερόλεπτα που κράτησε ο σεισμός, καθώς άκουγα πέτρες να πέφτουν παντού. Όταν σταμάτησε, βγήκα και τα φώναξα να έρθουν κοντά μου. Παντού υπήρχε ένα άσπρο σύννεφο από τη σκόνη, δεν βλέπαμε τίποτα.

Τα πήρα αγκαλιά και τα οδήγησα προς την έξοδο, είδα ότι δεν υπήρχε είσοδος. Είχε καταρρεύσει και είχε σχηματισθεί ένας όγκος από πέτρες. Δεν μπορούσαμε να βγούμε. Τρέξαμε προς την πλαϊνή είσοδο. Έσπρωξα με δύναμη την πόρτα που είχε μαγκώσει και βγήκαμε. Ακούγαμε παντού ανθρώπους να τρέχουν και άλλους να φωνάζουν σε βοήθεια. Είδα τη μητέρα των παιδιών να τρέχει προς εμάς κρατώντας το κεφάλι της, αφού δεν ήξερε τί να περιμένει. Όταν είδε ότι είχα τα παιδιά της μαζί μου και ήταν σώα ξέσπασε σε κλάματα».

Στο ερώτημα τι σκεφτόταν εκείνα τα δευτερόλεπτα του τρόμου μέσα στο σχολείο, η δασκάλα της Βρίσας απαντά: «Δεν υπήρχε περιθώριο να σκεφτώ τίποτα. Μόνο προσευχόμουν να μας βοηθήσει ο θεός. Όταν σταμάτησε, άρπαξα το κινητό μου και τα κλειδιά και έτρεξα με τα παιδιά έξω. Ήθελα να πάρω στο σπίτι να δω αν είναι καλά η οικογένειά μου. Είχα όμως και δυο εξάχρονα παιδιά να φροντίσω. Έπρεπε πρώτα να βεβαιωθώ ότι θα είναι ασφαλή. Δεν πρόκειται να ξεχάσω αυτό που έζησα ποτέ» λέει εμφανώς συγκινημένη.

Ας σημειωθεί ότι η δασκάλα είναι μόνιμη κάτοικος του γειτονικού Πολιχνίτου και το σπίτι της άντεξε τον σεισμό, με μικρές ζημιές.

Η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας, Νικέλλη Μυρσίνη είχε φύγει από το σχολείο μισή ώρα πριν το σεισμό.

Η ίδια βρισκόταν στο σπίτι της ηλικιωμένης μητέρας της όταν τα ρίχτερ άρχισαν να καταστρέφουν τα πάντα. Η επόμενη μέρα τη βρίσκει όχι μόνο χωρίς σχολείο, αλλά και χωρίς σπίτι, καθώς είναι μόνιμη κάτοικος Βρίσας. Το σπίτι της κατέρρευσε και η οικογένεια μετακινήθηκε στο εξοχικό που διατηρούσε στα Βατερά.

«Είχα σχολάσει και είχε μείνει στο σχολείο η δασκάλα του ολοήμερου με δυο παιδιά. Ευτυχώς πρόλαβε να βγάλει με ασφάλεια τα παιδιά. Όμως το σχολείο μας δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά. Μια ολόκληρη πλευρά του έχει καταρρεύσει. Ο σεισμός κατέστρεψε ολοκληρωτικά το σπίτι μου, όπως επίσης της μητέρας μου, αλλά και της πεθεράς μου. Ευτυχώς είχαμε το σπίτι στα Βατερά και μετακινηθήκαμε εκεί. Ευτυχώς είμαστε ζωντανοί. Αυτό μπορούμε να πούμε σήμερα. Ο θεός έβαλε το χέρι του και μας βοήθησε» λέει η κ. Νικέλλη.

Η ίδια θυμάται τις στιγμές που έζησε καθώς βρισκόταν στο σπίτι της ηλικιωμένης μητέρας της όπου συνηθίζει καθημερινά να περνάει μετά το σχολείο.

«Κρατούσα αγκαλιά τη μητέρα μου την εκείνη την ώρα, προσέχοντας να μην χτυπήσει και μείναμε ακίνητες. Προσευχόμασταν. Το σπίτι της βρίσκεται δίπλα στη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας. Μόλις σταμάτησε, δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα από τη σκόνη. Το σπίτι έμοιαζε να έχει ανοίξει στα δυο. Δεν ξέρω πώς βγήκαμε ζωντανές. Την κρατούσα από το χέρι να βγούμε στο δρόμο. Δεν βλέπαμε τίποτα. Μόνο σκόνη και ακούγαμε τον κόσμο να φωνάζει. Μια γιαγιά ήταν μέσα στο σπίτι της που είχε πέσει. Έτρεξα μαζί με άλλους κατοίκους και τη βοηθήσαμε να βγει. Ο ένας βοηθούσε τον άλλο. Οι εικόνες που αντικρίζαμε ήταν συγκλονιστικές. Όταν βλέπεις ένα χωριό κατεστραμμένο από τη μια στιγμή στην άλλη, το μόνο που σκεφτόμαστε είναι ότι μας βοήθησε ο Θεός να βγούμε ζωντανοί. Δεν το χωράει ο νους μας» καταλήγει η κ. Νικέλλη.

Τι συμβουλεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενημερώνουν τους πολίτες των σεισμόπληκτων περιοχών της Μυτιλήνης τα ακόλουθα:

• Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνεται σημασία στις φημολογίες.
• Αν διαπιστώνετε βλάβες στο σπίτι σας αποφύγετε να εισέλθετε σε αυτό προτού ελεγχθεί από κλιμάκιο μηχανικών.
• Μην διέρχεστε δίπλα από κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.
• Σε περιοχές που έχει απαγορευτεί η διέλευση πεζών και οχημάτων ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και σεβαστείτε τις υποδείξεις τους.
• Εάν συντρέχουν ιδιαίτερα σημαντικοί λόγοι για να εισέλθετε μέσα στο σπίτι σας που έχει υποστεί φθορές ή μερική κατάρρευση, ενημερώστε την Αστυνομία ή την Πυροσβεστική και ζητείστε τη συνδρομή τους.
• Μην σταθμεύετε σε σημεία που διέρχονται οχήματα ή μηχανήματα συνεργείων αποκατάστασης βλαβών. Μην παρεμποδίζετε το έργο τους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις