ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα: Απειλήθηκαν σπίτια σε Μεγαρα και Πάτρα - Κρανίου τόπος η Μάνη

Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα: Απειλήθηκαν σπίτια σε Μεγαρα και Πάτρα - Κρανίου τόπος η Μάνη

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών - Με το φόβο των αναζοπυρώσεων ζουν οι κάτοικοι της Μάνης - Πυρκαγιές σε Αγρίνιο. Βόλο, Κέρκυρα

Μεγάλη πυρκαγιά στα Μέγαρα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το απόγευμα της Δευτέρας (3/7/2017) για μεγάλη πυρκαγιά στα Μέγαρα.

Στο σημείο έχει σπεύσει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής αποτελούμενη από 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένη περιοχή με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να μην φτάσει η φωτιά κοντά στα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις φωτιές

Σε εξέλιξη πυρκαγιές

Μεγάλη φωτιά στη νότια Κέρκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (3/7/2017) σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα κοντά στον Χαλικούνα.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη έχει σπεύσει στην περιοχή ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιόνιων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος, η φωτιά που από αργά το απόγευμα είναι σε ύφεση, εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, κατάφερε να τυλίξει στις φλόγες της περίπου είκοσι στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, δύο τύπου καναντέρ και δύο τύπου πετζετέλ.

Στο σημείο παραμένουν τέσσερις υδροφόρες, τρία οχήματα του δήμου και δώδεκα πυροσβέστες που συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τους δυνατούς ανέμους για να κατασβήσουν τη φωτιά.

Πυρκαγιές σε Αγρίνιο και Βόλο

Πύρινα μέτωπα ξέσπασαν νωρίτερα το απόγευμα σε Αγρίνιο και Βόλο.

Συγκεκριμένα στο Αγρίνιο η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά λίγες ώρες αργότερα.

Στο μεταξύ η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στο Βόλο στην περιοχή Μελισσιάτικα τέθηκε υπό έλεγχο ύστερα από την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Φωτιά κοντά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, λίγο μετά τις 16:30, στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στο σημείο της φωτιάς έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και 10 άνδρες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίτερα το απόγευμα στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 άτομα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο αεροπλάνα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια που υπάρχουν στην περιοχή.

«Δεν κινδυνεύουν σπίτια από την φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα στην περιοχή Μαγούλα, Κάτω Καστριτσίου» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, εκτός κινδύνου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Πατρών, αλλά όπως προσθέτει, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

fotiaa

Μάνη: Μάχη των πυροσβεστών με τις αναζωπυρώσεις

Μεγάλη μάχη δίνουν από το πρωί της Δευτέρας (3/7/2017) οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν σε δύο περιοχές της Μάνης, στον Κότρωνα και το Σκουτάρι Λακωνίας με τις πρώτες καταγραφές των ζημιών που έχουν προκαλέσει τα πύρινα μέτωπα να έχει ξεκινήσει.

fwtia mani2

Μεγαλύτερος εχθρός των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δύνατοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

fwtia mani4

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μεκεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην ανατολική Μάνη πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Ήδη μία πρώτη αναζωπύρωση αντιμετωπίζεται σε μία μικρή χαράδρα ανάμεσα στις περιοχές Χρυσοπηγή και Σκουτάρι, και όπως τονίζει ο Βασίλης Ματαθαιόπουλος, το σημείο είναι πολύ δύσβατο και χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να υπάρξει πλήρης κατάσβεση. Παράλληλα σημειώνει ότι «όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να έχουν υποστεί ζημιές περίπου 10 σπίτια κυρίως στις περιοχές Κότρωνα και Σκουτάρι. Επίσης, η Αδαμαντία Τζανετέα ανέφερε ότι «επισκεπτόμαστε με κλιμάκιο τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές και μιλάμε με τους κατοίκους, ώστε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών».

Υπνεθυμίζεται ότι η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι. Αρχικά, η φωτιά φέρεται να ξέσπασε από μετασχηματιστή σε κολώνα της ΔΕΗ.

fwtia mani5

Κινδύνεψε ο δήμαρχος

Σύμφωνα με πληροφορίες του flynews, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος κινδύνεψε από τις φλόγες ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα, με το αυτοκίνητό του. Με την βοήθεια των πυροσβεστών πρόλαβε να εγκαταλείψει έγκαιρα το όχημα, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Προσοχή! Μεγάλος ο κίνδυνος πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιών

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Δείτε ΕΔΩ ποιες περιοχές τςη Ελλάδας κινδυνεύουν από πυρκαγιά την Τρίτη (4/7)

Πολύ υψηλό κίνδυνο αντιμετωπίζουν

  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική)
  • Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)
170703

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, eurokinissi, flynews.gr, patrastimes.gr

Σχετικές ειδήσεις