ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα: Στις φλόγες Μάνη, Μέγαρα και Πάτρα

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα: Στις φλόγες Μάνη, Μέγαρα και Πάτρα

Φωτιά τώρα | Ειδήσεις: Για τρίτη μέρα καίγεται η Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, με δύο μέτωπα ενεργά το πρωί της Τρίτης (04/07). Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο χωριό Κοκκάλα και το άλλο στο Παρασυρό. Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή Μαγούλα της Πάτρας.

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ - ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ

Κάηκαν 15 σπίτια στην αν. Μάνη

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Κοκκάλα του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία. Η φωτιά έκαιγε όλη την νύχτα και είναι εκείνη που έχει συγκεντρώσει την μεγαλύτερη προσοχή των πυροσβεστών, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

4173078

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν οι οικισμοί Νυμφίο και Κοκκάλα, αλλά για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν για λίγο οι ένοικοι δύο ξενοδοχείων που λειτουργούν στην περιοχή.

Όμως, όπως ανέφερε στην συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης, έπειτα από λίγη ώρα οι ένοικοι των ξενοδοχείων επέστρεψαν στα δωμάτιά τους.

Στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν αυτή τη στιγμή 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 29 άτομο πεζοπόρο, ενώ τις προσπάθειες ενισχύει από αέρος ένα πυροσβεστικό CL-215.

4173080

Στην Ανατολική Μάνη όμως, σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής και το μέτωπο στον Παρασυρό, όπου βρίσκονται 30 Πυροσβέστες με 12 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο.

Τη Δευτέρα τέθηκε υπό έλεγχο το μεγάλο μέτωπο στον Κότρωνα της Μάνης που έκαψε 15 σπίτια και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε Κότρωνα και Σκουτάρι, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «έχουν καεί περίπου 15 σπίτια, ένας μεγάλος ελαιώνας, που η ετήσια παραγωγή του σε ελαιόλαδο φθάνει τους περίπου 300 τόνους, ενώ όλη η έκταση που έχει καεί, φθάνει τα 35.000 στρέμματα». Επίσης, είπε ότι έχουν καεί αρκετές κυψέλες με μελίσσια, καθώς και ζώα.

Όσον αφορά στους παραθεριστές που απομακρύνθηκαν το βράδυ της Κυριακής (2/7) από παραλιακή περιοχή δίπλα από τον Κότρωνα, ο Πέτρος Ανδρεάκος είπε ότι «τους φιλοξενήσαμε, ως δήμος, στο Γύθειο και φροντίσαμε να επιστρέψουν στην περιοχή που έκαναν διακοπές, ώστε να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά δεν έχω ενημερωθεί, αν παρέμειναν στην περιοχή ή αποχώρησαν».

Ακόμη, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης ανέφερε σχετικά με τη φωτιά στον Κότρωνα, ότι «το πρωί της Κυριακής η φωτιά είχε τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ήταν τελείως αδικαιολόγητη η συνέχισή της».

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι. Αρχικά, η φωτιά φέρεται να ξέσπασε από μετασχηματιστή σε κολώνα της ΔΕΗ.

Κινδύνεψε ο δήμαρχος

Σύμφωνα με πληροφορίες του flynews, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος κινδύνεψε από τις φλόγες ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα, με το αυτοκίνητό του. Με την βοήθεια των πυροσβεστών πρόλαβε να εγκαταλείψει έγκαιρα το όχημα, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Σε ύφεση η φωτιά στην Πάτρα

Με το πρώτο φως της ημέρας οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχυμένες ρίχτηκαν εκ νέου στη μάχη με τη φωτιά η οποία από χθες το απόγευμα καίει αγροτοδασικές εκτάσεις στην περιοχή της Μαγούλας και του Όρτου στο Καστρίτσι της Πάτρας.

wese

Στόχος είναι μέσα στις επόμενες ώρες η φωτιά που είναι σε ύφεση να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και να κατασβεστεί.

Επίγειες δυνάμεις παρέμενα όλη νύχτα στην περιοχή επιχειρώντας στοχευμένα σε σημεία προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να απειληθούν σπίτια.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Τρίτης η πυρκαγιά στην θέση Πανόραμα στα Μέγαρα και επί τόπου βρίσκονται 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.

Σημειώνεται ότι η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένη περιοχή με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να μην φτάσει η φωτιά κοντά στα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις