ΕΛΛΑΔΑ

Αγνώριστο θα γίνει το Πεδίον του Άρεως

Αγνώριστο θα γίνει το Πεδίον του Άρεως

Το Πεδίον του Άρεως αλλάζει πρόσωπο, με τα έργα, αλλά και τις δράσεις που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής

«Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και μετρήσιμα» τόνισε η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας για το Πεδίον του Άρεως.

Όμως, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έθεσε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη και είπε ότι «απέχουμε ακόμη έτη φωτός να λέμε ότι έχουμε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο» παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια το Πεδίον του Άρεως είχε υποβαθμιστεί, με εμφανή παντού τα σημάδια της εγκατάλειψης. Παράλληλα, σ΄ αυτό είχαν καταφύγει πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες και τοξικοεξαρτημένα άτομα.

Σύμφωνα με την κ. Κυπριανίδου, η Διοίκηση της Ρένας Δούρου παρέλαβε «πριν 2,5 χρόνια ένα πάρκο –“φάντασμα” και αμέσως ξεκίνησε μια προσπάθεια αναβάθμισής του, με συντήρηση και ενίσχυση του πρασίνου, αλλά και επισκευές των κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων που υπάρχουν εντός του. Τους τελευταίους μόνο μήνες έχουν φυτευτεί 880 δένδρα, 9.100 θάμνοι, 1.400 ποώδη πολυετή, ενώ παράλληλα έχουν γίνει εκτεταμένα κλαδέματα, συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και έχει καθαρισθεί. Επίσης, τοποθετήθηκαν 8,5 χλμ σωλήνες ύδρευσης, δεκάδες νέες πινακίδες, 250 καπάκια φρεατίων κα».

Όπως είπε η Ερμίνα Κυπριανίδου, έχει ήδη αποκατασταθεί πλήρως και θα αξιοποιηθεί ως χώρος εστίασης και πολιτισμού το εμβληματικό κτίριο «Οικονομίδη» του Πάρκου.
«Το κτήριο Οικονομίδη θα αποτελέσει την κορωνίδα της παρέμβασης της Περιφέρειας Αττικής στο Πεδίον του Άρεως» τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, έχουν επισκευαστεί οι δυο «Γαρδένιες» που θα λειτουργήσουν ως καντίνες. Εντός του ’18 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κτιριολογική αποκατάσταση και του Green Park, το οποίο και αυτό θα αξιοποιηθεί.

Πέραν όλων αυτών, η Περιφέρεια θα διαθέσει φέτος 1,5 εκατ. ευρώ για φύλαξη, συντήρηση πρασίνου, επισκευές κά, ενώ έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της για το 2017 άλλα 6,5 εκατομμύρια ευρώ για νέα έργα στο Πεδίον του Άρεως. Όπως αναφέρθηκε, η Περιφέρεια Αττικής δίνει τη μάχη για την συντήρηση και προστασία του Πεδίου του Άρεως με μια ανεπαρκέστατα στελεχωμένη υπηρεσία.

Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης, Αγγελική Σαπουνά, η Διεύθυνση που είναι αρμόδια για όλα τα άλση και τα πάρκα, αριθμεί μόλις 10 μόνιμους υπαλλήλους, από 80 που είχε κάποτε, καθώς και τέσσερις εργαζομένους με συμβάσεις έργου.

Γι΄ αυτό το λόγο, η Περιφέρεια Αττικής έχει προβεί σε διαγωνισμούς για την φύλαξη και τη συντήρηση του πρασίνου. Παράλληλα με τα έργα αναβάθμισης, η Περιφέρεια Αττικής έχει καταρτίσει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα σημαντικών δράσεων. Ιδιαίτερα για το μεγάλο πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών, το οποίο, σύμφωνα με την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με καταστολή.

Γι΄ αυτό η Περιφέρεια ξεκινά συνεργασία με επιστημονικούς-ειδικούς φορείς, όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ κά. Στο πλαίσιο αυτό, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και άλλο επιστημονικό προσωπικό των φορέων αυτών, θα επισκέπτονται καθημερινά τους χρήστες και θα συζητούν μαζί τους προκειμένου να τους πείσουν να ενταχθούν σε κάποια από τις δομές απεξάρτησης.

Επίσης, προγραμματίζονται εκδηλώσεις πολιτισμού, ενώ από την 1η Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, θα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα το πρόγραμμα Kids athletics, για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, που είναι σχεδιασμένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου. Επίσης προγραμματίζεται η διοργάνωση τουρνουά διαφόρων αθλημάτων, όπως μπάσκετ.

Σχετικές ειδήσεις