ΕΛΛΑΔΑ

Νέες πεζοδρομήσεις στην Αθήνα: Θετική ανταπόκριση από καταστηματάρχες και πολίτες

Νέες πεζοδρομήσεις στην Αθήνα: Θετική ανταπόκριση από καταστηματάρχες και πολίτες

Με στόχο να τονωθεί ο χαρακτήρας του εμπορικού τριγώνου, δόθηκαν σε χρήση τέσσερις νέοι πεζόδρομοι.

Πρόκειται για τις οδούς Χρυσοσπηλιωτίσσης, Νικίου, Πολυκλείτου και Βλαχάβας που ακολουθούν τις οδούς Βύσσης, Καΐρη, Αγάθωνος και Καρόρη, οι οποίες πεζοδρομήθηκαν νωρίτερα και δόθηκαν σε χρήση από τον Απρίλιο.

Οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή φαίνεται να ικανοποιούνται με τις αλλαγές που κάνει ο Δήμος, επισημαίνουν όμως ότι οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να περιοριστούν στον καλλωπισμό και την πεζοδρόμηση, αλλά πρέπει να περιλαμβάνουν και τη δημιουργία υποδομών, όπως για παράδειγμα την καλύτερη φωταγώγηση.

«Το έργο αυτό μπορεί να δημιουργήσει αργότερα μια εξέλιξη στον τουρισμό. Τα καταστήματα όμως, σαν εμπορική κίνηση δεν μπορούν να το μετρήσουν. Έχουμε τρομερό πρόβλημα βασικών υποδομών. Δηλαδή για να σταθούμε και να ανοίξουμε απόγευμα, δεν έχουμε φωτισμό για παράδειγμα. Το βράδυ το μόνο που θα δείτε είναι παραβατικά στοιχεία. Θα δείτε άστεγους, θα δείτε ναρκομανείς.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ

Έτσι εμείς δεν μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε όλο αυτό που βλέπετε εσείς τώρα. Εσείς βλέπετε κάτι όμορφο, που αν το έβλεπα κι εγώ θα έλεγα ότι είναι, όντως πολύ όμορφο. Πρέπει να το ζήσεις. Υπάρχει βέβαια δημοτική αστυνομία εδώ που το επιβλέπει συνέχεια για να μην μπει ο οποιοσδήποτε με αυτοκίνητο», λέει η ιδιοκτήτρια καταστήματος στην περιοχή, Γεωργία Παπαδοπούλου.

Υπάρχουν όμως και επιχειρηματίες που βλέπουν μόνο τη θετική πλευρά σε αυτή την προσπάθεια. «Το έργο είναι πολύ θετικό για τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής και έχει αποκτήσει και ο δρόμος μια πιο ανθρώπινη εικόνα.

Μελλοντικά όπως και στην Ερμού, όπου η πεζοδρόμηση βοήθησε την ανάπτυξη των καταστημάτων. Όπως και στην Αιόλου, έτσι και στους δικούς μας τους δρόμους θα δούμε την εμπορική αξία των καταστημάτων που είναι πολύ πεσμένη να ανεβαίνει», τονίζει ο επίσης καταστηματάρχης της περιοχής, Λουκάς Βελιντζέλος.

«Επίσης, εμείς βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί ο τουρισμός, ίσως να είναι γενικό στην Ελλάδα, αλλά στην Αθήνα έχει αυξηθεί πολύ», επισημαίνει ο κ. Βελιντζέλος. Αλλά και οι πολίτες που κυκλοφορούν στην περιοχή βλέπουν την θετική πλευρά αυτής της αλλαγής στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Όλοι τους επισημαίνουν πόσο πιο όμορφη έγινε η περιοχή, αλλά και πόσο πιο βολική είναι πρόσβαση στα καταστήματα των δρόμων αυτών, καθώς πλέον μπορούν να περπατούν και να πηγαίνουν από τη μία πλευρά στην άλλη χωρίς να κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα.

Βέβαια όλοι τους υπογραμμίζουν ότι η αστυνόμευση για τη μη παραβίαση των πεζοδρόμων θα πρέπει να είναι περισσότερο αυστηρή, κυρίως για τα δίτροχα, τα οποία, όπως λένε, πολύ συχνά αγνοούν την πεζοδρόμηση και διέρχονται ανενόχλητα από τους δρόμους που πλέον έχουν δοθεί για αποκλειστική χρήση των πεζών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ