ΕΛΛΑΔΑ

Δίστομο: Επίσκεψη από Έλληνες Αξιωματικούς

Δίστομο: Επίσκεψη από Έλληνες Αξιωματικούς

Αξιωματικοί που υπηρετούν ή εκπαιδεύονται στην Σχολή Πεζικού Χαλκίδας επισκέφθηκαν το μαυσωλείο και το μουσείο θυμάτων ναζισμού Διστόμου.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης του προσωπικού των στρατιωτικών σχηματισμών της Αν. Στερεάς Ελλάδας για την ιστορία της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας - ένα σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Φέτος είναι η δεύτερη ομάδα της σχολής αυτής που επισκέπτεται το Δίστομο.

H ενημέρωση, πέραν της αναφοράς των τραγικών συμβάντων και της προβολής του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ, περιελάμβανε και μια σειρά παρατηρήσεων από την απάνθρωπη δράση των Γερμανικών μονάδων με στρατιωτικό ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα, η ανάδειξη των δύο γερμανικών έγγραφων της ίδιας ημέρας (του διοικητή και της στρατ. αστυνομίας) που το ένα διαψεύδει το άλλο για το πώς έγινε η σφαγή.

Το πρώτο, ψευδώς αναφέρει ότι οι Γερμανοί ναζί δέχθηκαν επίθεση μπαίνοντας στο χωριό από ταμπουρομένους αντάρτες και τα θύματα (228) ήταν παράπλευρες απώλειες. Και το δεύτερο περιγράφει τα γεγονότα όπως έγιναν - δηλαδή ότι η σφαγή των αμάχων κατοίκων έγινε με διαταγή, μετά από επίθεση που δέχθηκαν οι Γερμανοί, δυο χιλιόμετρα μετά το Δίστομο. Τα έγγραφα αποκάλυψε Γερμανός ιστορικός και αποδεικνύουν ότι σκόπιμα έσφαξαν αθώους πολίτες και ότι υπήρχε επίσημος μηχανισμός για συσκότιση των εγκλημάτων.

Ένα άλλο στοιχείο που αναδείχθηκε και ιατροδικαστικά, είναι ότι έγινε εκτεταμένη χρήση ξιφολόγχης κατά των άμαχων (παιδιών, γυναικών και γερόντων) αλλά και ενδείξεις για πιθανή χρήση απαγορευμένων σφαιρών ντουμ-ντουμ κατά αμάχων.

Τα μουσεία Διστόμου και Καλαβρύτων επισκέπτονται κάθε χρόνο και σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων καθώς και της αστυνομίας

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις