ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Κως: «Ομαλοποιείται» η κατάσταση στο νησί

Σεισμός Κως: «Ομαλοποιείται» η κατάσταση στο νησί

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Κω μετά τον φονικό σεισμό 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κόστισε τη ζωή δυο ανθρώπων, ενημέρωσαν με έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί από την πρώτη στιγμή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που συντόνιζε την συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης και τα προσωπικά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε, ότι από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μετά από ενημέρωση που είχαν από τον κ. Λέκκα, συντόνισαν την επιχείρηση στο νησί.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κατάσταση στο νησί ομαλοποιείται και δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια. Ζήτησε από το πολιτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης, ψυχραιμία και επέμεινε, τα μέσα ενημέρωσης να μην παρουσιάζουν μια εικόνα για το νησί που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, εξέφρασε και εκείνος από την πλευρά του τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και επανέλαβε ότι το νησί, σε επίπεδο υποδομών και κτιρίων, άντεξε.

Όπως είπε, οι υποδομές και τα κτίρια δεν έχουν υποστεί εκτεταμένες βλάβες, ενώ για το σημείο της τραγωδίας σημείωσε, πως ήταν μια κατάρρευση μικρού τμήματος της οροφής του κτιρίου.

Ο κ. Σπίρτζης είπε, πως το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα είναι το λιμάνι και για το λόγο αυτό μεταβαίνει στο νησί ειδικό κλιμάκιο μελετητών. Στο νησί βρίσκεται και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ελεγχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ αποφασίστηκε να κλείσει το μεσαιωνικό τείχος, για την πιθανότητα κατολισθήσεων.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων κλιμακίων, ώστε, απόψε κιόλας, να αρχίσουν οι καταγραφές των ζημιών. Επίσης ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι θα επανελεγχθεί το νοσοκομείο. Ωστόσο επανέλαβε, πως τα κτίρια στο νησί άντεξαν.

Τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, εξέφρασε ο Νίκος Τόσκας. Σημείωσε πως από τη 1.40 τα ξημερώματα, οπότε ενημερώθηκαν για τη σεισμική δόνηση, μέχρι τις 4 τα ξημερώματα που μετέβησαν στο νησί, υπήρξε μια ολόκληρη επιχείρηση συντονισμού, μετά από εντολές του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τόσκας είπε, πως υπήρξε κινητοποίηση όχι μόνο σε επίπεδο διασωστών, αλλά και σε επίπεδο αερομεταφοράς, στην περίπτωση που χρειαζόταν. «Οι ζημιές δεν ήταν εκτεταμένες» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που υπήρξε μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων, περιφέρειας, τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργών, πυροσβεστικού σώματος και αστυνομίας, με αποτέλεσμα όλα να λειτουργήσουν ταχύτατα και σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Τόσκας είπε ότι από την πρώτη στιγμή ελέγχθηκε το αεροδρόμιο, για να μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και πρόσθεσε πως το νησί αυτή την ώρα έχει επανέλθει σε απόλυτα κανονικούς και ομαλούς ρυθμούς και για τους κατοίκους του και για τους τουρίστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις