ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νέος καύσωνας προ των πυλών - Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» τις επόμενες ώρες

Καιρός: Νέος καύσωνας προ των πυλών - Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» τις επόμενες ώρες

Καιρός:Τα καμώματα τουκαιρούδεν λένε να σταματήσουν, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου,Γιάννη Καλλιάνουο υδράργυρος σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι, ενώ τη Δευτέρα (24/07/2017) το θερμόμετρο θα δείξει 40 βαθμούς Κελσίου!

Ο κ. Καλλιάνος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, προειδοποίησε για τη νέα θερμή εισβολή.

4180855

Συγκεκριμένα, έγραψε:

"Στους 41 βαθμούς Κελσίου από τη Δευτέρα

Μετά την ανεπανάληπτη για τα δεδομένα της εποχής κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, ο καιρός σιγά σιγά βελτιώνεται με αποτέλεσμα, σταδιακά, να ανεβαίνει η θερμοκρασία μέρα με την ημέρα. Εξάλλου βρισκόμαστε ακριβώς στην «καρδιά» του καλοκαιριού και όπως ήταν αναμενόμενο, ο καιρός θα εναρμονιζόταν γρήγορα με την εποχή.

Ισχυρό κατά τόπους το μελτέμι μέχρι το Σάββατο

Οι βοριάδες στο Αιγαίο (Μελτέμι) θα πνέουν ισχυροί μέχρι και το Σάββατο. Αυτός θα είναι και ο βασικός λόγος που οι θερμοκρασίες μέχρι τότε θα κυμανθούν σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την εποχή που βρισκόμαστε. Εξάλλου σας έχω πει πολλές φορές ότι το μελτέμι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενεργεί ως φυσικό κλιματιστικό για αρκετές περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Μέχρι το Σάββατο λοιπόν, οι βοριάδες θα πνέουν με εντάσεις 6-7 και πρόσκαιρα ανάμεσα στα κανάλια των Κυκλάδων ίσως και 8 μποφόρ τοπικά. Από την Κυριακή όμως το μελτέμι θα έχει την τάση να εξασθενήσει με αποτέλεσμα να χάσει την "μάχη" από τις θερμές αέριες μάζες που παραμονεύουν από την βόρεια Αφρική...

Το Σάββατο στους 36-37°C η θερμοκρασία

Εκτός από κάποιες μπόρες ή ακόμη και μεμονωμένες καταιγίδες που θα εκδηλωθούν αύριο Πέμπτη στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα, ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι καλός. Και όταν λέω καλός, εννοώ σχεδόν αίθριος με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Έτσι, το Σάββατο η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 35-36°C στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα και ενδεχομένως τους 36-37°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Την Κυριακή στους 38-39°C

Λόγω της εξασθένησης των βοριάδων στο Αιγαίο, όπως παραπάνω σας εξήγησα, η Κυριακή θα είναι ακόμα πιο ζεστή ημέρα. Φαίνεται ότι ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38-39°C στις ευαίσθητες (ευπαθείς) στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Προφανώς και ακόμη δεν θα μιλάμε για συνθήκες καύσωνα αλλά για μια θερμή εισβολή η οποία βέβαια από τη Δευτέρα θα μετατραπεί σε πιθανό καύσωνα...

Η μάχη μεταξύ μελτεμιού και θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική φαίνεται ότι θα χαθεί ολοκληρωτικά πια από την ερχόμενη Δευτέρα. Αποτέλεσμα θα είναι να ανέβει ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία και έτσι θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα στη χώρα μας, διότι οι αέριες μάζες που θα προέρχονται από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία και την Λιβύη θα επισκεφτούν τη χώρα μας αλλά και μεγάλο μέρος της κεντροανατολικής Μεσογείου.

Δεν φαίνεται με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ότι από τη Δευτέρα θα βιώσουμε έναν ισχυρό καύσωνα. Μάλλον ήπιος θα είναι, τόσο ως προς τη διάρκεια του (ακόμη κρατάω ένα ερωτηματικό για αυτήν) όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Φαίνεται δε, ότι Δευτέρα και ιδιαιτέρως Τρίτη (ίσως και Τετάρτη), οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου θα προσεγγίσουν τους 40-41°C σε αρκετές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές και πιθανώς τους 42°C σε αυτές που είναι ευπαθείς στη ζέστη.

Τις επόμενες ημέρες θα σας δώσω ακόμη πιο αναλυτικά στοιχεία διότι όπως είναι λογικό, έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ορισμένες μικροαλλαγές. Αν και εκτιμώ πως πάνω-κάτω η κατάσταση που θα διαμορφωθεί από τη νέα εβδομάδα θα είναι αυτή που σας προανέφερα.

Ο καιρός σήμερα, Σάββατο (22/07/2017)

Σήμερα, Σάββατο (22/07/2017) σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις στα βόρεια ορεινά.

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Κως

Καιρός: αίθριος.
Ανεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

getForecastMap34

Αττική
Καιρός: αίθριος.
Ανεμοι: βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

getForecastMap31

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

getForecastMap33

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ηπειρο.
Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 35 και κατά τόπους 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο η ελάχιστη τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 28 και στη νότια Κρητη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρος: αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα νοτιά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις