ΕΛΛΑΔΑ

Οργή συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ηλεία - Ζητούν ακύρωση εκδήλωσης

Οργή συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ηλεία - Ζητούν ακύρωση εκδήλωσης

Την οργή των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε την Ηλεία, το 2007, αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς, έχει προκαλέσει η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τη «μαύρη επέτειο» της 24ης Αυγούστου.

Οι οικογένειες των νεκρών, ανάμεσά τους και ο Γιώργος Παρασκευόπουλος που έχασε τη σύζυγο, τη μητέρα και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, έστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Ζαχάρως και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ζητώντας τη ματαίωση της εκδήλωσης. Κάνουν λόγο για «απαράδεκτη μουσικοτραγουδιστική εκδήλωση» η οποία συνιστά «υποκρισία» και προειδοποιούν πως εάν δεν ματαιωθεί θα προχωρήσουν σε περαιτέρω διαμαρτυρίες.

Η επίμαχη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την 24η Αυγούστου και θα περιλαμβάνει σχετική φωτογραφική έκθεση και μουσικό πρόγραμμα στον αποκαλούμενο χώρο του «θυσιαστηρίου».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι συγγενείς των θυμάτων επιθυμούν τη ματαίωση της εκδήλωσης, ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους, Αντώνης Φούσας αναφέρει ότι «οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων δεν είναι δυνατόν να δεχθούν τέτοιους “πανηγυρισμούς” και “τυμπανοκρουσίες” και μάλιστα, από φορείς, που απεδείχθη δικαστικά και αμετάκλητα ότι έχουν τεράστια ευθύνη για το βασανιστικό θάνατο τόσων αθώων εγκαταλελειμμένων τότε ανθρώπων».

Υπογραμμίζεται ότι κάθε χρόνο στον ίδιο χώρο και την ίδια ημέρα οι συγγενείς κάνουν με πρωτοβουλία τους, ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό μνημόσυνο «για να τιμήσουν με πολύ σεμνό και αθόρυβο τρόπο, τους νεκρούς τους».

Επιπλέον, οι συγγενείς μιλούν για υποκρισία από την πλευρά των φορέων που διοργανώνουν την εκδήλωση, καθώς δεν συμπαραστάθηκαν ποτέ στον πόνο τους και χρησιμοποίησαν σε βάρος των νεκρών ανυπόστατα στοιχεία, τα οποία η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε ομόφωνα.

ilia1

Η «μαύρη επέτειος» της 24ης Αυγούστου

Το καλοκαίρι του 2007 έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων των Ελλήνων, καθώς πυρκαγιές κατέκαψαν χιλιάδες εκτάρια γης σε όλη τη χώρα, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Το φονικότερο χτύπημα από τη μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου του 2007, συντελέστηκε στο Νομό Ηλείας, όπου έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω. Το πύρινο μέτωπο κατέστρεψε έκταση εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό.

Η φωτιά απείλησε μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής.

Ένοχοι για την πυρκαγιά κρίθηκαν οι Χαράλαμπος Καφύρας, πρώην νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας, ο πρώην πυροφύλακας Μίνθης, και η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου για πρόκληση εμπρησμού.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 10 ετών για κάθε κατηγορούμενο, τα οποία ήταν εξαγοράσιμα για 5 ευρώ την ημέρα.

Πηγή: patrastimes.gr

Σχετικές ειδήσεις