ΕΛΛΑΔΑ

Στον «αέρα» η αξιολόγηση στο Δημόσιο: «Μπλόκο» από ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ - ΟΤΑ

Στον «αέρα» η αξιολόγηση στο Δημόσιο: «Μπλόκο» από ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ - ΟΤΑ

Μόνο στα χαρτιά υπάρχει πλέον η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς έληξε και τυπικά χθες, Τρίτη (09/08/2017) η τρίτη προθεσμία για τη διαδικασία ελέγχου τους, με την ΑΔΕΔΥ και τηνΠΟΕ – ΟΤΑ να προτρέπουν σε αποχή.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης, η αποχή κυμάνθηκε περίπου στο 70%, ενώ η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 80%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο και ήδη η αρμόδια υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη, φαίνεται πως αναζητεί εναλλακτικές λύσεις, για να «ξεκολλήσει» η διαδικασία.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η κυρία Γεροβασίλη δεν αποκλείεται αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο να καταθέσει νομοθετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει – μεταξύ άλλων – τη σύνδεση της αξιολόγησης με το νέο σύστημα κινητικότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερίας του Τύπου», το υπουργείο αναμένεται να θέσει ως δέλεαρ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κίνητρα για προαγωγές, μπόνους για μετατάξεις και υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών.

Εξάλλου, στην επίμαχη διάταξη, θα ορίζεται ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα κινητικότητας που θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο.

Όσοι υπάλληλοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση θα αποκλείονται και από τη διαδικασία της κινητικότητας και συνεπώς από τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που επιθυμούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη διάταξη θα ξεκαθαρίζεται ωστόσο ότι ο αποκλεισμός από την κινητικότητα θα διαρκεί όσο και η αποχή του κάθε υπαλλήλου από την αξιολόγηση, καθώς, εφόσον ο υπάλληλος συμπληρώσει και παραδώσει το σχετικό έντυπο, θα μπορεί να συμμετέχει στη κινητικότητα.

«Πόλεμος» κυβέρνησης – ΝΔ για την αξιολόγηση

Το φιάσκο με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «η συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης κάθε διαδικασίας αξιολόγησης τα προηγούμενα χρόνια έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα».

«Η κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς. Άμεση ήταν η απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία, μέσω ανακοίνωσης, καταλόγισε στη ΝΔ «σιωπηρή υποκίνηση της αποχής από τη διαδικασία της αξιολόγησης» επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν συμμερίζεται τη χαρά της στην ανάμνηση των τυφλών απολύσεων και της καρατόμησης στελεχών της δημόσιας διοίκησης με υψηλά τυπικά προσόντα».

«Οι θιασώτες της κατεδάφισης της δημόσιας διοίκησης θα μείνουν με τις αναμνήσεις τους», κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.

Σχετικές ειδήσεις