Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δίνει στέγη σε ασυνόδευτα παιδιά

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δίνει στέγη σε ασυνόδευτα παιδιά

Κέντρα φιλοξενίας σε Αθήνα, Βόλο, Καλάβρυτα.

 

Στέγαση σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα προσφέρει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στο νέο Κέντρο Φιλοξενίας στην Αθήνα το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο Προγράμματος Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το οποίο ήδη λειτουργεί από τις 17 Ιουλίου 2017, έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας τριάντα ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ αυτή τη στιγμή σε αυτό φιλοξενούνται 23 ανήλικοι. Το Κέντρο δεν επικεντρώνεται μόνο στην ασφαλή διαβίωση και την εξασφάλιση κατοικίας σε ασυνόδευτους ανήλικους, αλλά και στην κάλυψη των ψυχοκοινωνικών και άλλων αναγκών τους, με σκοπό την κοινωνική ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Ο σχεδιασμός για την παροχή υπηρεσιών περιλαμβάνει ειδικότερα:

· Κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης (στέγαση, σίτιση, ασφάλεια)

· Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο

· Υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής

· Υπηρεσίες διερμηνείας/ διαμεσολάβησης

· Προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ενισχυτική διδασκαλία

· Υπηρεσίες συνοδείας σε δομές και υπηρεσίες (νοσοκομεία, Υπηρεσία Ασύλου κλπ)

· Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και οργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων

· Πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

filoxenias

Η δομή φιλοξενίας ανακαινίστηκε πλήρως με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο πλαίσιο του προγράμματος “Multi-sectoral assistance to and protection of migrants and refugees stranded in Greece” του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG ECHO/ European Union Civil Protection and Humanitarian Aid).

Στο πλαίσιο της ίδιας χρηματοδότησης ήδη λειτουργεί και η έτερη ανακαινισμένη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Καλάβρυτα, η οποία επίσης απέσπασε ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια από την επίσκεψη/επιθεώρηση εκπροσωπών του ECHO. Στη Δομή των Καλαβρύτων αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 20 ανήλικοι.

Παράλληλα, στο Βόλο λειτουργεί από το Μάρτιο του 2008, Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο. Το Κέντρο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης στην Αγριά, με μέγιστη δυναμική φιλοξενίας 48 ατόμων.

Το πρόγραμμα προσφέρει προστατευμένο περιβάλλον σε ανηλίκους, που βρίσκονται στη χώρα χωρίς τη συνοδεία της οικογένειας τους, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που περιλαμβάνει, πέραν της κάλυψης των βασικών αναγκών διαβίωσης, ισότιμη πρόσβαση σε παρεχόμενα αγαθά και υπηρεσίες όπως:

· Συμβουλευτική & Ψυχοκοινωνική Στήριξη

· Νοσηλευτική Φροντίδα

· Νομική Συνδρομή

· Υπηρεσίες Διερμηνείας

· Διαπολιτισμικές Δράσεις

· Αθλητικές Δραστηριότητες

· Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας.

Μέχρι σήμερα το Κ.Φ.Α.Α. Βόλου έχει υποδεχτεί και φιλοξενήσει πάνω από 1.300 ανήλικους πρόσφυγες

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μένοντας πιστός στις αξίες και τα ιδεώδη που συνοδεύουν το ανθρωπιστικό του έργο, από την ίδρυση του το 1877 έως και σήμερα, θεωρεί υποχρέωσή του να συνεχίσει να στηρίζει όλους όσοι έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως των στοιχείων της ταυτότητά τους, δίνοντας προτεραιότητα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η δομή φιλοξενίας λειτούργησε έως και το τέλος Ιουλίου 2017 με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG ECHO/ European Union Civil Protection and Humanitarian Aid) στο πλαίσιο του προγράμματος “Multi-sectoral assistance to and protection of migrants and refugees stranded in Greece” του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και θα συνεχιστεί με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.