ΕΛΛΑΔΑ

Η Ζάκυνθος φλέγεται ξανά - Κόλαση από δύο μεγάλες πυρκαγιές

Η Ζάκυνθος φλέγεται ξανά - Κόλαση από δύο μεγάλες πυρκαγιές

Πύρινος εφιάλτης στη Ζάκυνθο: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από χθες 11/8 το όρος Βραχίωνας, ενώ μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο χωριό Κοιλιωμένος.

«Σύμμαχος» των πυρκαγιών είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο νησί και φτάνουν τα 6-7 μποφόρ.

Το απόγευμα του Σαββάτου επιχειρούσαν πάνω από 60 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, υδροφόρες, εθελοντές και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, προκειμένου να κρατήσουν τις πυρκαγιές μακριά από τα χωριά.

Λόγω του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά, το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος (drone, βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου στην Ζάκυνθο, προκειμένου να επιτηρεί επί 24ώρου βάσεως το νησί για τον άμεσο εντοπισμό πυρκαγιών.

Η αποστολή του drone αποφασίστηκε από το Αρχηγείο του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς το νησί θεωρείται «υψηλού κινδύνου» λόγω των συνεχών πυρκαγιών και το γεγονός ότι καίγεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Το μη στελεχωμένο αεροσκάφος θα πραγματοποιεί πτήσεις όλες τις ώρες για τις επόμενες ημέρες, μέχρι νεωτέρας διαταγής και η εικόνα από την κάμερα του θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Υπό έλεγχο πάντως τέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Αυγούστου η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στα Καμένα Βούρλα και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της περιοχής, καθώς ήταν πολύ κοντά στα σπίτια.

Λόγω της πυρκαγιάς σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των Καμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν δύο Πετζετέλ (PZL) από το αεροδρόμιο της Λαμίας, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 7 πυροσβεστικά οχήματα από τη Λαμία, τον 'Αγιο Κωνσταντίνο και την Αταλάντη, όπως επίσης και μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές σε σπίτια παρά το γεγονός ότι οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά τους.

Ο συναγερμός στην Πυροσβεστική σήμανε λίγο πριν από τις 14:30.

Σύμφωνα με το Lamiareport.gr οι φλόγες κατέκαψαν κολώνες της ΔΕΗ με μετασχηματιστές προκαλώντας εκρήξεις.

lamia5

Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας του δυνατού αέρα και έχει καλύψει κομμάτι του βουνού με κατεύθυνση προς την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

lamia11

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο στη gallery του Newsbomb.gr

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κορωπί

Σε ύφεση είναι το απόγεμα του Σαββάτου και η πυρκαγιά στη Βύλιζα Κορωπίου, η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί σε περιοχή πάνω από τον οικισμό και έκαιγε χαμηλή βλάστηση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί, ενώ αποχώρησαν τα τρία ελικόπτερα που έκαναν ρίψεις νερού.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς είναι δύσκολο να σβήσουν μια συγκεκριμένη εστία στον λόφο, γιατί δεν μπορούν να πλησιάσουν τα οχήματα.

Συνολικά επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και 11 οχήματα των δήμων και της Περιφέρειας και 6 εθελοντικά.

Υπό έλεγχο η φωτιά στους Αρμενούς Ρεθύμνου

Η πυροσβεστική δύναμη που επιχειρεί στους Αρμενούς Ρεθύμνου (τρία Πυροσβεστικά οχήματα με 8 πυροσβέστες) έθεσε το απόγευμα του Σαββάτου την πυρκαγιά στους Αρμενούς Ρεθύμνου υπό μερικό έλεγχο.

Σχετικά με το μέτωπο στο Στόμιο της Ιεράπετρας, το οποίο καίει από τις πρώτες πρωινές ώρες, συνεχίζεται η προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σχετικές ειδήσεις