ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά LIVE: Παραδομένη στις φλόγες η Αττική - Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά LIVE: Παραδομένη στις φλόγες η Αττική - Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά τώρα| Φωτιά Κάλαμος| Βαρνάβας| ΚαπανδρίτιΤο καταστροφικό της έργο συνεχίζει για τρίτη μέρα η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, όπου έχει προκληθεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Βαρνάβας, Κάλαμος και Πολυδένδρι, τρεις περιοχές που από την Κυριακή (13.08) βρίσκονται παραδομένες στις φλόγες, με τους κατοίκους να βλέπουν τη φωτιά να πλησιάζει απειλητικά τα σπίτια τους.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ανατολική Αττική για τρίτη συνεχόμενη μέρα, με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στο μέτωπο του Καπανδριτίου να δυσχεραίνουν το έργο τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στην Πυροσβεστική οι πολλές μικροεστίες που υπάρχουν στον λόφο «Μαύρη Ώρα», πίσω από το Πολυδένδρι. Αυτές τις εστίες προσπαθούν να περιορίσουν οι πυροσβέστες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (16.08), όταν και θα επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν όλο το απόγευμα στην περιοχή φαίνεται να έχουν κοπάσει.

4201716

Λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα η πυρκαγιά στο Καπανδρίτι πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και δυστυχώς συνέβη αυτό που φοβούνταν οι επιτελείς του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης.

kalandri

Το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς πέρασε την λεωφόρο Καλάμου και άρχισε να κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι. Αν και πριν τις 7.30 η εικόνα ήταν λίγο καλύτερη, ωστόσο, στις 8.00 μ.μ. δύο νέες αναζωπυρώσεις σήμαναν εκ νέου συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Νωρίτερα η φωτιά κινήθηκε απειλητικά προς την εθνική οδό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ απήχε μόλις 1,5 χλμ από τον δρόμο.

4202077

Αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή με εναέρια μέσα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Μαλλίρη η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα, μέσω του ευρ. μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για ευρωπαϊκή συνδρομή με εναέρια μέσα. Ωστόσο, η Γαλλία απάντησε αρνητικά, λόγω των πολλών πυρκαγιών στη χώρα της, ενώ το αίτημα για βοήθεια από την Κύπρο έγινε δεκτό.

4201673

Καθυστέρησε η βοήθεια από την Κύπρο - Βλάβη στο C-130

Βλάβη παρουσιάστηκε στο μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε φτάσει στη Λάρνακα για να μεταφέρει στην Ελλάδα 60 πυροσβέστες από την Κύπρο. Λίγο πριν την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 19.30 παρουσίασε βλάβη η οποία δεν κατέστη δυνατό να αποκατασταθεί και έτσι ελήφθη η απόφαση να φύγει δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 με προορισμό την Κύπρο.

Η άφιξη των 60 πυροσβεστών από την Κύπρο στην Ελλάδα αναμένεται κατά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

4202112

Πυροσβεστική: Μία σύλληψη για εμπρησμό στην Πάρνηθα

Η εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια «δύσκολη ημέρα» καθώς η φωτιά στην Αττική συνεχίζει να καίει. «Επεκτείνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε του πολίτες που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή να υπακούν άμεσα στις εντολές των αρχών και να απομακρύνονται άμεσα από τις περιοχές στις οποίες επεκτείνεται η πυρκαγιά.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έκανε γνωστό ότι η Αστυνομία συνέλαβε σήμερα στην Πάρνηθα ένα άτομο το οποίο είχε στην κατοχή του υλικά με τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για εμπρησμό.

Εκκενώθηκαν σπίτια στο Σαλαμίδι

Το μεσημέρι της Τρίτης, όπως έγινε γνωστό απο την Πολιτική Προστασία - παρότι δεν υπάρχει σχετική εντολή - με πρωτοβουλία του δημάρχου της περιοχής, εκκενώθηκαν τρία σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, διότι η πυρκαγιά πλησίαζε επικίνδυνα και κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι για να μην κινδυνεύσουν.

18346127
18346070

Δραματική έκκληση: «Μην πλησιάζετε στην Μαλακάσα»

Δραματική έκκληση απηύθυνε το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, «Κανείς να μην έρχεται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα, ακόμη και οι πυροσβέστες που ήταν κοντά στο μέτωπο αποχώρησαν» και συμπλήρωσε: «Πλέον είναι πάρα πολύ επιθετική και επικίνδυνη η κατάσταση».

«Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα», ανέφερε επίσης ο κ. Φιλίππου.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούσαν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, 3 αεροσκάφη Canadair και 6 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη στο Καπανδίτι, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων

Απαγορεύτηκε από την Τροχαία η είσοδος από την εθνική οδό προς Πολυδένδρι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία τα σημεία στα οποία απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων και γίνεται εκτροπή από τους τροχονόμους, είναι τα εξής:

- Οι δύο είσοδοι (Α και Β), απο την εθνική οδό προς Πολυδένδρι
- Ο παράδρομος Πολυδενδρίου και Αγίου Δημητρίου
- Πλατεία Καλάμου προς Αγίων Αποστόλων
- Λεωφόρο Μικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη
- Λεωφόρο Καλάμουστο ύψος του Βασιλόπουλου
- Λεωφόρο Μικροχωρίου και Καπανδριτίου
- Λεωφόρο Καλάμου και Μικροχωρίου
- Παραλιακή Λεωφόρο Μαρκοπούλου, απο Μαρκόπουλο προς εθνική
- Λ. Μαρκοπούλου απο το ύψος του κοιμητηρίου προς Μαρκόπουλο
- Πλατεία Κρύας Βρύσης προς Πολυδλενδρι
- Γέφυρα Κιούρκων
- Κόμβο Μαρκοπούλου από παράδρομο εθνικής οδού και
- Λ. Καπανδριτίου στην είσοδο Πολυδενδρίου.

Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη (16/08)

Υπενθυμιζεται ότι για την Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και για τις εξής περιοχές: Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης,υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Έκκληση Πατούλη για περαιτέρω ενίσχυση με υδροφόρες

Με αφορμή την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ο κ. Πατούλης έκανε την εξής δήλωση:

«Δυστυχώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις στην περιοχές της Ανατολικής Αττικής εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούν, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Οι στιγμές που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Απαιτείται επαγρύπνηση και συντονισμός για την καλύτερη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών. Απευθύνω έκκληση προς όλες τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων να ενισχύσουν με επιπλέον υδροφόρες το δύσκολο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Παράλληλα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και τους εθελοντές για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο έργο της κατάσβεσης και να τους καλέσω να είναι σε περαιτέρω εγρήγορση καθώς η νύχτα προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας»

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

18346122

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

18346080

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις