ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ: Χωρίς ενεργό μέτωπο το Καπανδρίτι - Φόβοι για αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων

Φωτιά ΤΩΡΑ: Χωρίς ενεργό μέτωπο το Καπανδρίτι - Φόβοι για αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων

Φωτιά τώρα |Φωτιά Κάλαμος | Καπανδρίτι | Ειδήσεις: Καλύτερα είναι τα πράγματα σχετικά με τη φωτιά που καίει από την Κυριακή (13/8) την ανατολική Αττική.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ολονύχτια «τιτάνια» μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα, Τετάρτη (16/08/2017)

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο Καπανδρίτι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πάρα μόνο κάποιες μικρές εστίες φωτιάς οι οποίες αντιμετωπίζονται από τα εναέρια μέσα τα οποία επιχειρούν από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν, για τέταρτη συνεχή ημέρα, 220 πυροσβέστες με 85 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 88 ατόμων, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 μηχανήματα έργου (ΟΤΑ - ΕΥΔΑΠ - Περιφέρεια), 100 στρατιώτες, τέσσερα χωματουργικά μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού και άλλα 11 χωματουργικά μηχανήματα από την Περιφέρεια.

Εξάλλου, από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ενώ δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Σύμφωνα, πάντα, με την Πυροσβεστική, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται αυτή την ώρα ανάμεσα στο Μικροχώρι και το Μετόχι Καπανδριτίου και ειδικότερα σε μια χαράδρα που βρίσκεται στη θέση Τριάδες.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως υπάρχουν κάποιες διάσπαρτες εστίας φωτιά εντός των καμένων περιοχών, ωστόσο, κατά την Πυροσβεστική πάντα, η εικόνα είναι βελτιωμένη και η φωτιά έχει σχεδόν οριοθετηθεί.

Η δήλωση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, «Είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί».

«Θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιό εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία οτι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα», είπε ο κ. Καπάκης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία απο την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική απόφαση ελήφθη αργά το βράδυ της Κυριακής (13/08/2017) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη (16/08)

Υπενθυμιζεται ότι για την Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και για τις εξής περιοχές: Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Σχετικές ειδήσεις