ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ζάκυνθος: Κρανίου τόπος το νησί - Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη (pics)

Φωτιά Ζάκυνθος: Κρανίου τόπος το νησί - Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη (pics)

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στο νησί της Ζακύνθου καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονταν στο νησί επί 6 ημέρες αφήνουν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένης γης.

Όπως αναφέρει το imerazante.gr, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (16/8) τα ενεργά μέτωπα ήταν ελάχιστα και προέρχονταν κυρίως από αναζωπυρώσεις τις οποίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν άμεσα.

Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της Ζακύνθου έχει μεταβληθεί σε κρανίου τόπο, με τεράστιες εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, δάσους αλλά και καλλιεργήσιμης γης να έχουν μετατραπεί σε στάχτες και αποκαΐδια.

Ο επίσημος απολογισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι όλα τα μέτωπα να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο και να εξαφανιστεί και η παραμικρή πιθανότητα αναζωπυρώσεων. Μέχρι τότε οι πυροσβεστικές ενισχύσεις που βρίσκονται στο νησί από την πρώτη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών, παραμένουν στις θέσεις τους, σε επιφυλακή, σβήνοντας μικροεστίες που εμφανίζονται, και είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι φλόγες έφτασαν κυριολεκτικά στις αυλές σπιτιών, κυρίως στον Αγαλά και στην περιοχή μεταξύ Άνω Βολίμας και Ασκού, απειλώντας κτίρια και αγροτικές εγκαταστάσεις, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν, με υπεράνθρωπες προσπάθειες κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Τώρα ξεκινά το έργο του απολογισμού και της απόδοσης ευθυνών, από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο θα αναζητήσει τα αίτια που προκάλεσαν τις ύποπτα διαδοχικές και σοβαρές πυρκαγιές, ενώ είναι πια βέβαιο πως πρόκειται για εμπρησμούς.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery.

Πηγή φωτογραφιών: imerazante.gr

Σχετικές ειδήσεις