Ζάκυνθος: Μέτρα προστασίας των καμένων δασών – Αποζημιώσεις για τους πληγέντες

Ζάκυνθος: Μέτρα προστασίας των καμένων δασών – Αποζημιώσεις για τους πληγέντες

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, κατά την επίσκεψή τους στη Ζάκυνθο την Πέμπτη (31/08/2017), εξήγγειλαν από κοινού μέτρα για την απόλυτη προστασία των δασικών περιοχών που κάηκαν καθώς και την πρόληψη των πλημμυρικών και διαβρωτικών φαινομένων, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων πολιτών.

Οι τρεις υπουργοί, με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πέταξαν πάνω από τις καμένες εκτάσεις, συνοδευόμενοι από τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που συντόνισε η Περιφέρεια.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Δασικής Υπηρεσίας κ.α., ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος και αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων.

Ο Σταύρος Κοντονής τόνισε, μεταξύ άλλων, πως οι ενέργειες της Πολιτείας ήταν άμεσες για να κερδηθεί μια μάχη που ήταν άνιση, με πολλά και κατακερματισμένα μέτωπα και δυνατούς ανέμους που ευνοούσαν την εξάπλωση των πυρκαγιών. Συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα σημείωσε πως υπάρχει ήδη η εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις καμένες εκτάσεις.

«Όσοι είχαν κατά νου πως οι καμένες εκτάσεις είναι πεδίο άσκησης κερδοσκοπικών επιδιώξεων, να το βγάλουν από το μυαλό τους ενώ οι αποζημιώσεις των γεωργών και των κτηνοτρόφων θα είναι άμεσες» σημείωσε.

Τέλος, μεταφέροντας τις σχετικές αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, σημείωσε πως η παρουσία των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ στο νησί θα είναι συνεχής από σήμερα μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι.

«Λαμβάνονται μέτρα άμεσης προστασίας των ορεινών και δασικών περιοχών του νησιού. Όσοι νομίζουν ότι θα μένουν ατιμώρητοι να το ξεχάσουν» δήλωσε, καλώντας σε πανστρατιά για την προστασία του δασικού πλούτου και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Αποστόλου εξήγγειλε αποζημιώσεις σε φυσικό και ζωικό κεφάλαιο, με διαδικασίες που θα τρέξουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα, είτε μέσω του ΕΛΓΑ είτε μέσω των ΠΣΕΑ, αφού η ζημιά από τη φωτιά στις φυτικές παραγωγές δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει την πρώτη προσέγγιση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Διευκρινίζω πως πρόκειται για ζημιές που έχουν σχέση με τον ΕΛΓΑ και καλύπτονται για την ασφάλισή τους. Αυτές αφορούν το ζωικό κεφάλαιο και τη μελισσοκομία, είτε έχει να κάνει με το εισόδημα είτε με τον πληθυσμό. Σε ό,τι αφορά το φυτικό κεφάλαιο, επειδή η φωτιά δεν είναι κίνδυνος που καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, συντάσσουμε έναν φάκελο που θα ολοκληρωθεί τη βλαστική περίοδο, τον υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χρηματοδότηση, εφόσον δοθεί η έγκριση, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό» δήλωσε ο κ. Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, οι συνθήκες των δασικών πυρκαγιών στη Ζάκυνθο ήταν πολύ πιο έντονες, ανθρωπογενείς και διαφορετικές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Στη Ζάκυνθο δυστυχώς ήταν ξεκάθαρο πως υπήρχε ανθρωπογενής παρέμβαση για την πρόκληση των πυρκαγιών αλλά και ένα τεράστιο πλήθος που προκαλεί ανησυχία».

Ο κ. Φάμελλος εξήγγειλε την άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε ένα πολύ στενό χρονοδιάγραμμα. «Σύντομα θα έχουμε τις σχετικές μελέτες για τα απαραίτητα μέτρα αλλά και για τη φυσική ή τεχνητή αναδάσωση των περιοχών που επλήγησαν» σημείωσε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)