ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Αυτό θα είναι το πιο περίεργο Σαββατοκύριακο - Δείτε γιατί

Καιρός: Αυτό θα είναι το πιο περίεργο Σαββατοκύριακο - Δείτε γιατί

Ο καιρός τρελάθηκε! Από τη μία μίνι καύσωνας και από την άλλη καταιγίδες και χαλάζι – Θερμό αναμένεται το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το γνωστό μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο – Πότε θα αλλάξει ξανά ο καιρός.

Ένα παράξενο συνδυασμό, μίνι καύσωνα και ισχυρών καταιγίδων, μας επιφυλάσσει το Σαββατοκύριακο που έρχεται (02-03/09), το οποίο είναι και το πρώτο του Σεπτεμβρίου, αναφέρει γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, η εξέλιξη του καιρού για το Σαββατοκύριακο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους:

1. Λόγω της θερμής μεταφοράς αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική που θα "εκτοξεύσει" τον υδράργυρο στα επίπεδα των 37-38°C σε τοπικό επίπεδο, και

2. Λόγω της σημαντικής επιδείνωσης που θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Κυριακής και στη συνέχεια, ειδικά σε τμήματα της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

«Κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου, ο υδράργυρος θα ανέβει σχεδόν σε επίπεδα μίνι καύσωνα με αποτέλεσμα σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας η θερμοκρασία να προσεγγίσει τους 37-38°C η και πολύ τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω. Από την Κυριακή όμως θα υποχωρήσει η θερμοκρασία στην δυτική, βορειοδυτική και ελαφρώς στη βόρεια Ελλάδα, λόγω του ότι θα αναπτυχθούν νεφώσεις» αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι της Κυριακής

«Αυτές οι νεφώσεις που θα αναπτυχθούν από το μεσημέρι της Κυριακής κυρίως στα δυτικά και βόρεια (αλλά και σε ορισμένες κεντρικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας) θα δώσουν αρκετές μπόρες, βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα κυρίως στις ακόλουθες περιοχές:

- Βόρειο Ιόνιο
- Ήπειρος
- Θεσσαλία
- Δυτική Στερεά και τοπικά και στα δυτικά της Κεντρικής Στερεάς
- Δυτική Μακεδονία
- Βόρεια τμήματα Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας

Δείτε εδώ την πρόγνωση από τον Γιάννη Καλλιάνο

Τι καιρό θα κάνει σήμερα

Σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), στην Αττική ο καιρός προβλέπεται αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός αναμένεται αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος ο καιρός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 2 με 4 και βαθμιαία στα νότια βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και το πρωί στα ανατολικά βόρειοι έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Για αύριο, Σάββατο (02/09) ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4, στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και το πρωί στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.