Πετρελαιοκηλίδα: Καμία σύλληψη από το Λιμενικό για το δεξαμενόπλοιο

Πετρελαιοκηλίδα: Καμία σύλληψη από το Λιμενικό για το δεξαμενόπλοιο

Το Λιμενικό Σώμα διέψευσε ότι πραγματοποιήθηκαν δύο συλλήψεις από το πλήρωμα του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» για την πετρελαιοκηλίδα που "μαύρισε" κυριολεκτικά τον Σαρωνικό. 

Η φημολογία για δύο συλλήψεις, όπως διαπιστώθηκε αργότερα δεν ίσχυε, καθώς έγινε παρανόηση και το Λιμενικό Σώμα αναφερόταν στις αρχικές συλλήψεις που είχαν πραγματοποιηθεί μετά τη βύθιση του πλοίου, στα ανοικτά της Σαλαμίνας την περασμένη Κυριακή και αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος.

Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε βάρος των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», που προκάλεσε εκτεταμένη ρύπανση στον Σαρωνικό.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την υποβολή του προανακριτικού υλικού, που συγκέντρωσε στο πλαίσιο ερευνών το λιμεναρχείο Κερατσινίου και στρέφεται κατά των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου.

Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή ο οποίος και θα ερευνήσει και για την τυχόν ύπαρξη ευθυνών όσων είχαν την υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα για να προλάβουν τα χειρότερα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για το δεξαμενόπλοιο «Αγ. Ζώνη ΙΙ» αλλά και την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό

Σε ποιες παραλίες της Αττικής το υπουργείο Υγείας απαγορεύει την κολύμβηση

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τροποποίησε κατ' επειγόντως την Υπουργική Απόφαση για το 2017, η οποία απαγορεύει την κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής που έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης.

Μετά και από την αυτοψία του ΚΕΕΛΠΝΟ στις παράκτιες περιοχές οι οποίες έχουν υποστεί ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Υγείας απαγορεύει την κολύμβηση στις εξής παραλίες:

  • Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
  • Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
  • Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου
  • Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
  • Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
  • Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας
  •  Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.

Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται, επίσης, για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Η απαγόρευση ισχύει μέχρι την αποκατάσταση των θαλάσσιων υδάτων.

Η τροποποιημένη Υπουργική Απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.