ΕΛΛΑΔΑ

«Χαστούκι» της Κομισιόν στην Ελλάδα: Εφαρμόστε τις αποφάσεις της ΕΕ για την ασφάλεια

«Χαστούκι» της Κομισιόν στην Ελλάδα: Εφαρμόστε τις αποφάσεις της ΕΕ για την ασφάλεια

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη (4/10) ότι απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν μετέφερε πλήρως τις λεγόμενες «αποφάσεις Prum» που δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα εθνικά στοιχεία ταξινόμησης οχημάτων, και αποτελούν σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού θεματολογίου για την ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή απέστειλε στις ελληνικές αρχές την πρώτη προειδοποιητική επιστολή τον Σεπτέμβριο του 2016. Έκτοτε, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πλήρως τα αναγκαία μέτρα όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για το DNA και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία αξιολόγησης όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την ταξινόμηση οχημάτων. Η Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία για την πλήρη συμμόρφωσή της με τις νομικές υποχρεώσεις που υπέχει.

Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Μετά τη λήξη αυτής της προθεσμίας, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις