Εντοπίστηκε φουρόγατος στην Κρήτη; Ποιο είναι το «μυθικό» ζώο που αναζητούν οι επιστήμονες

Εντοπίστηκε φουρόγατος στην Κρήτη; Ποιο είναι το «μυθικό» ζώο που αναζητούν οι επιστήμονες
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φρενίτιδα επικρατεί στην Κρήτη τις τελευταίες ώρες, καθώς σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, ένας βοσκός έπιασε σε παγίδα φουρόγατο ή αγριόγατο, ένα άγριο ζώο που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ένα ζώο με όλα τα χαρακτηριστικά του φουρόγατου πιάστηκε στα Λευκά Όρη από βοσκό. Το ζώο, που μοιάζει με φουρόγατο και θεωρούνταν εξαφανισμένο, παραδόθηκε στη Δασική Υπηρεσία και θα υποβληθεί σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι είναι φουρόγατος.

xani

Το συγκεκριμένο ζώο πιάστηκε σε παγίδα βοσκού για ζουρίδες στην περιοχή του Ομαλού.

Όπως αναφέρει το Flashnews.gr, όλα ξεκίνησαν όταν ένας κτηνοτρόφος στον Ομαλό, βρήκε νεκρά πολλά νεογέννητα προβατάκια. Αποφάσισε έτσι να φτιάξει μια παγίδα για να πιάσει το ζώο που μπορεί να προκάλεσε αυτούς τους θανάτους.

Έκπληκτος, όμως, είδε στην παγίδα μια… τεράστια άγρια γάτα, που ήταν αδύνατον να την πλησιάσει.

«Υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας έβαλαν το ζώο σε ένα κλουβί και ειδοποιήσαμε τον Φορέα Διαχείρισης», ανέφερε σχετικά με την υπόθεση η δασάρχης κ. Π. Σκλαβάκη στα Χανιώτικα Νέα.

«Θα στείλουμε κτηνίατρο για να το ναρκώσει, ώστε να πάρουμε αίμα και στη συνέχεια να κάνουμε τις αναλύσεις και να βρούμε αν μορφολογικά και μοριακά είναι φουρόγατος. Υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να πρόκειται για φουρόγατο», είπε από την μεριά του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς κ. Πέτρος Λυμπεράκης.

Το θρυλικό ζώο - φάντασμα

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κρητικός Αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν το συγκεκριμένο ζώο, σε συνεργασία με το Μουσείο. Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.

Felis silvestris cretensis

Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές του νησιού, το οποίο είναι περιορισμένο σε μικρό τμήμα της Κρήτης. Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα, flashnews.gr

Πηγή φωτογραφίας (Γιάννης Φωτάκης)
PHOTO GALLERY