1η Νοεμβρίου 2017: Ευχές για Καλό μήνα σε όλους!

1η Νοεμβρίου 2017: Ευχές για Καλό μήνα σε όλους!

Ευχές για καλό μήνα: Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά), ή Χαμένος (Σαρακατσάνικα) ή Βιέστ (Αρβανίτικα))είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη. Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο και η τυχερή πέτρα του μήνα το τοπάζι.

Ο Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνα το φθινόπωρου και σηματοδοτεί την έναρξη του χειμωνιάτικου καιρού. Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και οφείλει το όνομά στο λατινικό November που ήταν ο ένατος μήνας κατά το αρχαίο Ρωμαϊκό ημερολόγιο. Λουλούδι του μήνα το χρυσάνθεμο και καρπός η ελιά καθώς το Νοέμβριο ξεκινά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η αποκομιδή της ελιάς. 

Από την αρχαιότητα διάφορα ιδιαίτερα εμφανή ουράνια αντικείμενα προειδοποιούσαν τους ανθρώπους σαν σημάδια των αλλαγών του καιρού. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το ανοιχτό αστρικό σμήνος των Πλειάδων, γνωστότερο ως Πούλια. Από την εποχή του Ησίοδου η δύση των Πλειάδων αμέσως μετά την δύση του Ήλιου, που συμβαίνει στα μέσα Νοεμβρίου, σημάδευε και σημαδεύει την περίοδο της έλευσης του κρύου και προειδοποιούσε τους γεωργούς να ολοκληρώσουν τη σπορά. Είναι ένας μήνας με αρκετά προσωνύμια. Άλλοι τον λένε Βροχάρη γιατί πέφτουν πολλές βροχές, Σποριά εξαιτίας της σποράς, άλλοι Σκιγιάτη γιατί μεγαλώνει η νύχτα και η γη σκιάζεται. Σε μέρη όπου το Νοέμβριο ανοίγουν τα κρασιά οι άνθρωποι τον λένε Κρασομηνά και αλλούΤρυγομηνά γιατί αργεί ο τρυγητός.

Πηγή: inkefalonia.gr