ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες ΤΩΡΑ: Τραγωδία με 2 νεκρούς- Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Μάνδρα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο

Πλημμύρες ΤΩΡΑ: Τραγωδία με 2 νεκρούς- Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Μάνδρα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο

Πολίτες εγκλωβίστηκαν - Δρόμοι κόπηκαν στα δύο - Κλειστά τα σχολεία - Συγκλονίζουν οι εικόνες και οι μαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τη σφοδρή βροχόπτωση η οποία έπληξε τη δυτική Αττική τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (15/11) - Δυο νεκροί μέχρι τώρα από τις φονικές πλημμύρες

Και δεύτερος νεκρός από τη νεροποντή που έπληξε σήμερα τη Δυτική Αττική, εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική στη Μάνδρα. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ο οποίος βρέθηκε πνιγμένος στο σπίτι του, που είχε πλημμυρίσει, στην οδό Αγαμέμονος.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι μια ηλικιωμένη είχε χάσει τη ζωή της, επίσης στη Μάνδρα και συγκεκριμένα στην οδό Κοροπούλη
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 75-80 ετών.

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί έως αυτή την ώρα στη Μάνδρα Αττικής, τη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων από την καταρρακτώδη βροχή.

Τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν άτομα που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η Μάνδρα, η Νέα Πέραμος και η Μαγούλα θα τεθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Εγκλωβισμένοι μέσα στα οχήματα τους βρίσκονται οδηγοί που κινούνται το πρωί της Τετάρτης (15/11) σε οδικά δίκτυα στην περιοχή της Νέας Περάμου Αττικής.

Στο σημείο η βροχή ήταν πολύ έντονη έως και πριν από λίγη ώρα. Από τη Νέα Πέραμο μέχρι τα Μέγαρα υπάρχουν σε πολλά σημεία της Εθνικής, ακινητοποιημένα οχήματα.

Στη Μάνδρα δύο πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν μαζί με δύο υπάλληλους του Δήμου στο αμαξοστάσιο της περιοχής, όταν έφτασαν στο σημείο προκειμένου να τους βοηθήσουν. Επιπλέον δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν σπεύσει στο σημείο και με ερπυστριοφόρο όχημα επιχειρούν να τους απεγκλωβίσουν

Η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου έχει διακοπεί στο ύψος του 39ου χιλιομέτρου.

Στη Νέα Εθνική Οδό η κυκλοφορία σε όλο το μήκος του 32ου χιλιομέτρου γίνεται μόνο από τη μεσαία και δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας καθώς αριστερά υπάρχει νερό άνω των 70 εκατοστών στο ρεύμα προς Κόρινθο, ενώ από το 33ο ως το 34ο χιλιόμετρο η κίνηση διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα καθώς έχουν πλημμυρίσει η δεξιά και η μεσαία λωρίδα.

Η στιγμή που ο χείμαρος «καταπίνει» αυτοκίνητο:

Κλειστά τα σχολεία

«Λόγω των σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, τα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων, ύστερα από απόφαση των οικείων δημοτικών αρχών και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, θα παραμείνουν σήμερα κλειστά», αναφέρει η σχετική ανακοινωση της Περιφέρειας Αττικής.

«Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν ήδη αυτοψίες για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά ενώ ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παρέμβουν, όπου είναι απαραίτητο και να συνδράμουν τις αρμόδιες αρχές.

Συστήνεται ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ».

Συγκλονιστική έκκληση κατοίκων για βοήθεια:

Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία έχει δεχθεί, έως τώρα, περισσότερες από 160 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων στις περιοχές της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και των Μεγάρων.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία μιας κατοίκου της περιοχής στην εκπομπή του ANT1, που αναφέρει ότι από τα ξημερώματα η οικία της έχει πλημμυρίσει και η οικογένειά της βρίσκεται εγκλωβισμένη, την ώρα που το νερό ξεπερνά τους 50 πόντους στο εσωτερικό του σπιτιού.

«Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί. Οι κλήσεις για παροχή βοήθειας έχουν ξεπεράσει τις 160, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 25 οχήματα» τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

«Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή την χώρα στην περιοχή της Μάνδρας» υπογράμμισε η κ.Μαλλίρη.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, 125 άτομα με 40 συνεργεία βρίσκονται επί ποδός και επιχειρούν καθώς και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού Αττικής.

Με ενημέρωσή της η Πυροσβεστική ζητά από τους πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται στην περιοχή:

Κακοκαιρίας συνέχεια - Δείτε πού θα βρέξει σήμερα Τετάρτη

Συνεχίζεται και σήμερα (15/11) με αμείωτη ένταση το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει όλη τη χώρα ενώ βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), η οποία προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις ισχυρές καταιγίδες.

Τα ισχυρότερα φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες) αναμένονται στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ θα βρέχει και σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Τα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα δεν αναμένεται να επηρεαστούν από τα φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν έχει κάποια αξιόλογη μεταβολή.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα νοτιά.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού