Θεσσαλονίκη: Έληξε η καθιστική διαμαρτυρία των προσφύγων

Θεσσαλονίκη: Έληξε η καθιστική διαμαρτυρία των προσφύγων

Έληξε αργά το βράδυ της Τετάρτης (15/11)  η καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν πρόσφυγες στην οδό Μοναστηρίου, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ως αντίδραση στο «μπλόκο» που τους έστησε η Αστυνομία, όταν εκείνοι θέλησαν να κινηθούν προς τα βόρεια σύνορα.

Κατόπιν διαπραγματεύσεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι περίπου 70 με 80 πρόσφυγες αποχώρησαν από το οδόστρωμα, με συνέπεια να δοθεί στην κυκλοφορία ο συγκεκριμένος κεντρικός δρόμος της πόλης που παρέμενε κλειστός για πάνω από δύο ώρες και στα δύο ρεύματά του.

Ορισμένοι εξ αυτών μετακινήθηκαν προς το πεζοδρόμιο, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να παραμείνουν εκεί όλη τη νύχτα και να αποφασίσουν αύριο το πρωί τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ οι υπόλοιποι επιστρέφουν σε δομές όπου φιλοξενούνται. Στο σημείο της διαμαρτυρίας -πάντως- παραμένει μία διμοιρία της Αστυνομίας.

Νωρίτερα, πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους από τη Συρία και το Ιράκ, μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα, ξεκίνησαν πεζή πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους και κινούμενοι δυτικά -μέσω της Νέας Εγνατίας- έφτασαν στην οδό Μοναστηρίου, όπου διμοιρίες των ΜΑΤ τους έφραξαν το δρόμο, ενώ αστυνομικές κλούβες τοποθετήθηκαν κάθετα στο οδόστρωμα.

Οι ίδιοι -ανταποκρινόμενοι σε διαδικτυακό κάλεσμα- θέλησαν να κινηθούν μαζικά προς τα βόρεια σύνορα, με απώτερο σκοπό να ταξιδέψουν στη Γερμανία όπου ζουν συγγενείς τους.