ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Επεισόδια στο χώρο φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στη Μόρια

Μυτιλήνη: Επεισόδια στο χώρο φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στη Μόρια

Τα επεισόδια άρχισαν τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (20/11) - Γενική απεργία σήμερα στο νησί για το θέμα των μεταναστών και προσφύγων

Επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Μυτιλήνης, τα οποία και επικεντρώθηκαν στο χώρο φιλοξενίας των περίπου 350 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που μετέδωσε το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 12 τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν να προκληθούν υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καθώς και σε χώρο όπου στεγάζεται μια μη κυβερνητική οργάνωση, αλλά και σε οικίσκους διαμονής.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπήρξε παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, παρουσία εισαγγελέα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, στη Μυτιλήνη έχει κηρυχθεί 24ωρη γενική απεργία, προκειμένου «να βγάλει τη θηλιά που της έχουν περάσει στον λαιμό» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός. Στην απεργία συμμετέχουν αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, και εργαζόμενοι, με βασικό αίτημα τον «απεγκλωβισμό των περίπου 8.500 προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε δομές στη Μυτιλήνη των 32.000 κατοίκων».

Για τις 11.00 έχει προγραμματιστεί κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς και πορεία διαμαρτυρίας για τις 17.00 με σημείο εκκίνησης την ίδια πλατεία.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες του καταυλισμού της Μόριας, όπου οι υποδομές είναι για στέγαση 2.200 ατόμων και ύδρευση και υγιεινή για 800, ξύπνησαν μέσα στη λάσπη. Ανάμεσα τους και περισσότερα από 500 παιδιά κάτω των 10 ετών που ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές κάτω από τη βροχή. Όπως έγινε γνωστό, πολλά από τα παιδιά ξύπνησαν με πυρετό, αφού δύο μέρες τώρα βρέχονται και ζουν μέσα στις λάσπες. Μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται έκκληση σε γιατρούς να σπεύσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «στη ζούγκλα της Μόριας», όπως αποκαλείται ο καταυλισμός, κατ' αντιστοιχία εκείνου στο γαλλικό Καλαί, γνωστού ως «ζούγκλα του Καλαί».

Σχετικές ειδήσεις