ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες: Αυτά είναι τα ρέματα που απειλούν να «πνίξουν» την Αττική - Δείτε το χάρτη

Πλημμύρες: Αυτά είναι τα ρέματα που απειλούν να «πνίξουν» την Αττική - Δείτε το χάρτη

Υπό το φόβο της πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Αττικής καθώς οι βροχές του φθινοπώρου έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες τραγωδίες, στο πέρασμα του χρόνου.

Η πιο πρόσφατη θεομηνία, αυτή που «χτύπησε» τη Δυτική Αττική και περισσότερο τη Μάνδρα, μετρά ήδη 21 νεκρούς ενώ συνεχίζει να αγνοείται ένας ακόμα άνθρωπος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τη φονική πλημμύρα ΕΔΩ

Τον Οκτώβρη του 2014 ακόμα τέσσερις κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας άφησαν τη τελευταία τους πνοή εγκλωβισμένοι στα νερά των χειμάρρων. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από πλημμύρα των τελευταίων 100 χρόνων, σημειώνει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ξεπερνά τα 100 άτομα, με τη πρόσφατη πλημμύρα να είναι η πιο θανατηφόρα μετά το 1977 και τον τότε τραγικό απολογισμό των 40 νεκρών.

Κάθε χρόνο, όταν οι βροχές πληθαίνουν, τα δεκάδες ρέματα της Αττικής «διεκδικούν» την κοίτη που τους έφραξαν τα ανθρώπινα έργα. Το 1999, ο αριθμός των ρεμάτων στην πόλη ήταν μικρότερος των 70, αγγίζοντας δηλαδή το 10% του συνόλου των ρεμάτων που υπήρχαν εδώ και αιώνες στην Αττική μέχρι και το 19ο αιώνα, ενώ σήμερα δεν υπερβαίνουν τα 50. Αν και στο χάρτη του υπουργείου Περιβάλλοντος με τις περιοχές σε υψηλό κίνδυνο σχεδόν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι μεγάλοι δήμοι, δώδεκα είναι τα ρέματα που ακόμα και με μία απλή νεροποντή μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο.

Δείτε το χάρτη των επικίνδυνων ρεμάτων:

remata xartis

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Σχετικές ειδήσεις