Πώς η πώληση πίνακα που απεικονίζει τα Χανιά οδήγησε στη δολοφονία του αγοραστή

Πώς η πώληση πίνακα που απεικονίζει τα Χανιά οδήγησε στη δολοφονία του αγοραστή
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σκοτεινό, μυστήριο η ακόμα και τρομακτικό, θα χαρακτήριζε κάποιος το συγκεκριμένο έργο τέχνης του Ρόμπερτ Βαντερχορστ, που αποτυπώνει το παλιό λιμάνι Χανίων.

Ο κος Βάντερχορστ μίλησε για το συγκεκριμένο έργο που δημιούργησε πριν από 17 χρόνια και συγκαταλέγεται στα αγαπημένα του καθώς και για την συγκλονιστική ιστορία πίσω από την πώληση του πίνακα.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από το άγαλμα «The Sentinel» του Καναδού Πολ Φέρλει, και από μια φωτογραφία της γυναίκας του, Άλισον Σμιθ, πού ζούσε και έκανε μαθήματα αγγλικών στα Χανιά επί 11 χρόνια.

Ο καμβάς πωλήθηκε στον συλλέκτη και προσωπικό του φίλο, τον Mike Frastacky από το Βανκούβερ, για 25.000 χιλιάδες δολάρια, ο οποίος τον μεταπώλησε για 55.000 χιλιάδες δολάρια σε ένα άλλο συλλέκτη στο Τορόντο, του Καναδά, λίγα χρόνια αργότερα.

Ο λόγος της μεταπώλησης ήταν διότι ο φιλάνθρωπος Καναδός, επιθυμούσε να κατασκευάσει ένα σχολείο για μικρά παιδιά, που θα εξυπηρετούσε έξι χωριά στο Ναρίν, βόρεια του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, την μεγαλειώδη και γενναιόδωρη αυτή πράξη του, ο Mike Frastacky σε ηλικία 56 ετών, την πλήρωσε με την ίδια την ζωή του καθώς δολοφονήθηκε με τρεις σφαίρες στο κεφάλι, από τους Ταλιμπάν στις 26 Ιουλίου του 2006, λίγο καιρό αφότου ολοκληρώθηκε η ανέγερση του σχολείου.

Ο Frastacky άλλωστε, αντιπροσώπευε οτιδήποτε οι Ταλιμπάν και άλλοι εχθροί της δημοκρατίας, απεχθάνονταν,με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην αφιλόξενη για αυτόν χώρα, να στοχοποιηθεί.

Σήμερα το αριστούργημα αυτό βρίσκεται σε κάποια προσωπική συλλογή στον Καναδά, με την αξία του έργου να έχει ανέβει κατά πολύ.

Δείτε το έργο τέχνης στην gallery του άρθρου

Πηγή/φωτογραφία: flashnews.gr

PHOTO GALLERY