ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: «Βούλιαξε» η δυτική Ελλάδα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Κακοκαιρία: «Βούλιαξε» η δυτική Ελλάδα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Καιρός ΤΩΡΑ | Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα – Δεκάδες επεμβάσεις της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό ατόμων από σπίτια - «Φούσκωσαν» ποτάμια στην Ήπειρο, πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Πρέβεζα, Λούρο και Βράχο - Κατέρρευσε γέφυρα στην Καστοριά - Επί ποδός οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας

Με τη μανία των ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκεται αντιμέτωπο τα τελευταία εικοσιτετράωρα το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας, με τις ισχυρές βροχές, τις έντονες καταιγίδες, τις υπερχειλίσεις ποταμών και τις κατολισθήσεις να συνθέτουν ένα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στους Δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου, οι οποίοι, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, έχουν κηρυχθεί από το Σάββατο (02/12/2017) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Στις 02-12-2017 ημέρα Σάββατο στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αιτωλ /νίας παρουσία τού Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολου Κατσιφάρα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.).

Η έκτακτη σύγκληση πραγματοποιήθηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και του επαπειλούμενου κινδύνου πλημμυρών και κατολισθήσεων που έλαβαν χώρα την 1η και 2η Δεκεμβρίου 2017 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Το Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε:

  1. Κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των Δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου.
  2. Ορισμό Επιτροπών από τους Δήμους για αυτοψίες σε πληγείσες κατοικίες.
  3. Ορισμός Επιτροπών από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας για αυτοψία σε Υποδομές και Επιχειρήσεις.
  4. Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Η Εθνική Οδός Αντιρρίου- Ιωαννίνων θα παραμείνει κλειστή από το 55ο έως το 58ο χλμ., δηλαδή από το Χάνι Μπάγια έως Κόμβο Συκιάς. Η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται μέσω της Ιόνιας Οδού ή της Επαρχιακής Οδού Αγρινίου – Καλυβίων – Αγγελοκάστρου.

Η επαρχιακή οδός Χάνι Μπάγια προς Μάστρο στο 10ο χλμ. Η κυκλοφορία θα γίνεται μέσω παρακαμπτήριας οδού.

Η επαρχιακή οδός Παραβόλα – Καλλιθέα – Προυσού στο 6ο χλμ λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. Η κυκλοφορία θα γίνεται μέσω Θέρμου – Λευκού.

Η επαρχιακή οδός Καλλιθέα –Λαμπίρι – Όρια νομού είναι κλειστή όπως επίσης και η οδός Φραγκουλέικα – Ελληνικά.

Ενημερώνονται οι πολίτες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ότι θα πρέπει:

α) να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθότι τα καιρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη.

β) Να προτιμάται η Ιόνια Οδός για τις μετακινήσεις.

γ) Για κάθε αναγκαία μετακίνησή τους να ενημερώνονται από την Τροχαία και τα ΜΜΕ και να διατηρούν χαμηλές ταχύτητες.

sykia pyrosvestiki

«Πνίγηκε» το Αγρίνιο – Απεγκλωβισμός ατόμου στην Κυρά Βγένα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το agriniopress.gr, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν τα χωριά Ζευγαράκι, Παπαδάτες, Συκιά και Τραγάνα Παραβόλας.

Μάλιστα, αν και ο Δήμος Αγρινίου κάλεσε ανθρώπους που βρέθηκαν στο έλεος των πλημμυρών, να αφήσουν τις περιούσιες τους για να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης, αυτοί προτιμούν ή να κοιμηθούν με βάρδιες ή σε συγγενικά τους πρόσωπα, αρκεί να είναι κοντά στις περιουσίες τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, υπάρχουν οικογένειες που έχουν υποστεί καταστροφές και βρίσκονται εδώ και ώρες χωρίς νερό και ρεύμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Π.Υ. Αγρινίου, από την αρχή των φαινομένων μέχρι τώρα έχει δεχθεί πάνω από 350 κλήσεις στο τηλεφωνικό της κέντρο, ενώ αντλήσεις υδάτων από καταστήματα, οικίες, συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή.

Εξάλλου, έγιναν πάνω από εκατοντάδες επιχειρήσεις άντλησης υδάτων. Σε 25 περιπτώσεις απαιτήθηκαν επεμβάσεις – διασώσεις για τον απεγκλωβισμό και την απομάκρυνση ατόμων που αδυνατούσαν να φύγουν από πλημμυρισμένες περιοχές δηλ. ηλικιωμένοι, ανήμποροι κλπ.

Νωρίτερα, το Σάββατο (02/12/2017) πυροσβέστες συνέδραμαν στην απομάκρυνση από την αποκλεισμένη Κυρά Βγένα, ατόμου που έχρησε διακομιδής στο νοσοκομείο Αγρινίου. «Η εικόνα είναι ήδη καλύτερη.

Ξεχείλισε ο Αχέροντας – Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Πρέβεζα

preveza4

Εν τω μεταξύ, στο έλεος της σφοδρής κακοκαιρίας βρέθηκε και ο νομός Πρέβεζας.

Όπως αναφέρει το pamepreveza.gr, ποτάμια και ρέματα ξεχείλισαν προκαλώντας ζημιές τόσο σε σπίτια όσο και σε αγροτικές εκτάσεις, καταστρέφοντας φυτική παραγωγή ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Οι καταγραφές των ζημιών βρίσκονται σε εξέλιξη κάτι που φαίνεται πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, οπότε και θα μπορέσει να εξαχθεί ένα συνολικό συμπέρασμα για την έκταση της καταστροφής.

Το Σάββατο (02/12/2017) η κυκλοφορία διακόπηκε στην Άνω Ράχη, αφού πέτρες και φερτά υλικά σχημάτισαν βουνό στον δρόμο που περνά από το χωριό.

Καθίζηση σημειώθηκε και σε τμήμα της κοινοτικής οδού Ριζών - Χειμαδιού, ενώ κατολισθήσεις που έγιναν στο εθνικό δίκτυο δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα με την κυκλοφορία να διεξάγεται κανονικά.

Στην περιοχή του Καναλλακίου του Δήμου Πάργας, ξεχείλισε για μια ακόμη φορά ο ποταμός Αχέροντας με την κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος της γέφυρας στο Καστρί να διεξάγεται με δυσκολία. Ωστόσο η κυκλοφορία από και προς την εθνική οδό γίνεται μέσω της νέας οδού κανονικά.

Στην Κάτω Μυρσίνη πλημμύρισαν σπίτια ενώ ρέματα παρέσυραν τουλάχιστον 35 αιγοπρόβατα.

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στην παραλιακή με τη Λυγιά, τον Βράχο και τη Λούτσα να βρίσκονται στο «μάτι» της θεομηνίας. Μάλιστα, η παραλιακή οδός στον Βράχο γέμισε με φερτά υλικά.

Στο έλεος των πλημμυρών ο Λούρος

Η υπερχείλιση του ρέματος στον Λούρο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (03/12/2017) είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 50 κατοικίες και καταστήματα ενώ κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγη ώρα.

Παρά την υψηλή στάθμη του νερού στο κέντρο του Λούρου, απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους άτομα ηλικιωμένα και όσοι χρειάζονταν βοήθεια, με την συνδρομή της Πυροσβεστικής και άλλων πολιτών, ενώ πολλές ήταν οι περιπτώσεις που χρειάστηκε κάποια από αυτά να μεταφερθούν στα χέρια, αφού σε μερικά από τα σπίτια που διέμεναν το νερό έφτασε και το ένα μέτρο.

Ζημιές επίσης προκλήθηκαν και σε αυτοκίνητα. Δύο από αυτά παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ άλλα στην κυριολεξία «πνίγηκαν» στα λασπόνερα.

Κατέρρευσε γέφυρα στην Καστοριά

Σοβαρές ζημιές υπέστη το γεφύρι της Ποριάς στην Καστοριά, το οποίο έπεσε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που μαινόταν στην περιοχή (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, agriniopress, pamepreveza

Πηγές φωτό: Eurokinissi, agriniopress, pamepreveza

Σχετικές ειδήσεις